Preventie van postoperatieve wondinfecties: chloorhexidine beter dan povidonjodium

Nieuws
C. (Niels) G. Vos
Koen J. Hartemink
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A1826

Waarom dit onderzoek?

Ondanks preventieve maatregelen komen postoperatieve wondinfecties frequent voor. Aangezien de huid een belangrijke bron van pathogenen is, is het aannemelijk dat adequate desinfectie van de huid het aantal postoperatieve wondinfecties doet afnemen. Twee veelgebruikte middelen voor huiddesinfectie zijn chloorhexidine/alcohol en povidonjodium.

Onderzoeksvraag

Is desinfectie van de huid…

Auteursinformatie

Contact (kjhartemink@hetnet.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Met interesse lazen wij bovengenoemd referaat. Het artikel waaraan gerefereerd wordt is zeer relevant en bevat mogelijk een belangrijke bijdrage aan beperking van de incidentie van postoperatieve wondinfecties. Bovendien lijkt het in de dagelijkse praktijk zeer goed toepasbaar. Echter, het gebruikte desinfectans (een oplossing van 2% chloorhexidine in 70% isopropyl-alcohol) is in Nederland niet als zodanig commerciëel verkrijgbaar en import van dit product vanuit het buitenland blijkt een zeer kostbare zaak te zijn. Bovendien is een vergelijkbare effectiviteit van de in Nederland wel beschikbare chloorhexidine-oplossingen (Hibisol  (D-care ) opl. cutaan: Chloorhexidinedigluconaat 5 mg /ml  (0,5%) Isopropanol 600 mg /ml  (60%) in 500 ml; Hibisol (Zeneca): Oplossing 5 mg/ml  (0,5%) in 70% isopropyl -alcohol; Hibisol (SSL Healthcare Nederland nv) Oplossing 5 mg/ml (0,5%) in 70% isopropylalcohol;  Alcoholische oplossing (0,5% chloorhexidine ) 5 mg/ml. in 70% geketoneerde alcohol. (70% V/v Solutio Chlorhexidini Spirituosa FNA, Medicanol) niet aangetoond.  

Hoewel het produceren van deze oplossing in een ziekenhuisapotheek technisch gezien niet complex is, is de farmaceut echter wettelijk verplicht een productdossier op te stellen met de daarin vermeld de beoogde indicatie. Hiermee dient men te voldoen aan de Wet op de Geneesmiddelvoorziening, met als gevolg dat het produceren op voorraad geen eenvoudige zaak meer is.

Derhalve lijkt snelle en brede implementatie van de resultaten van deze studie in de praktijk niet haalbaar.      

 

 

Dick W. van Dam, arts-microbioloog

Karel W.E. Hulsewé, chirurg

Dennis R. Wong, ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog

Orbis Medisch Centrum, Sittard

Wij danken collegae van Dam, Hulsewé en Wong voor hun reactie en onderschrijven hun addendum. Ten tijde van schrijven van het referaat waren wij ons bewust van het verschil in concentratie chloorhexidine in de oplossing. De beperkte schrijfruimte voor referaten heeft ons ervan weerhouden hier uitgebreid op in te gaan. Doel van ons referaat was dan ook met name de discussie aan te zwengelen met betrekking tot het gebruik van Chloorhexidine vs Jodium. De effectiviteit voor de in Nederland gangbare oplossingen is weliswaar nog niet onomstotelijk aangetoond, maar op basis van de resultaten van de gerefereerde studie zal, eventueel op basis van aanvullende studies, toch overwogen moeten worden het huidige preventieve beleid aan te passen.


C. (Niels) G. Vos, ANIOS Heelkunde
Koen J Hartemink, chirurg
VU Medisch Centrum, Amsterdam