Prevalentie van Lyme-borreliose in Nederland

Onderzoek
M.K.E. Nohlmans
A.E.J.M. van den Bogaard
A.A.M. Blaauw
C.P.A. van Boven
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:2288-92
Abstract

Samenvatting

In een onderzoek naar het voorkomen van Lyme-borreliose in Nederland werden in het najaar van 1989 serummonsters verzameld van 440 jachthondenbezitters en 1052 bloeddonors uit verschillende delen van het land.

IgG-antilichamen tegen Borrelia burgdorferi werden aangetoond met behulp van een ‘enzyme-linked immunosorbent assay’. Bij jachthondenbezitters kwamen antilichamen tegen B. burgdorferi significant vaker voor (15) dan bij bloeddonors (9). In beide groepen nam het percentage seropositieven toe met de leeftijd. Er was geen verschil in seropositiviteit tussen mannen en vrouwen. In tegenstelling tot wat bij jachthondenbezitters het geval was, varieerde bij de bloeddonors de seroprevalentie per regio aanzienlijk (2 tot 17). Slechts 3 van de jachthondenbezitters gaf aan klinische verschijnselen te hebben (gehad) welke zeer waarschijnlijk een gevolg waren van een infectie met B. burgdorferi. Van de 68 seropositieve jachthondenbezitters hadden 64 (94) geen symptomen.

De resultaten van dit onderzoek geven aan dat asymptomatische infecties met B. burgdorferi in Nederland frequent voorkomen bij personen met een vergrote kans op tekebeten en dat er in de algemene populatie een aanzienlijke variatie bestaat in het voorkomen van antilichamen tegen B. burgdorferi. Voorzichtigheid is geboden bij de klinische interpretatie van IgG-testresultaten..

Auteursinformatie

Rijksuniversiteit Limburg, vakgroep Medische Microbiologie, Maastricht.

Mw.M.K.E.Nohlmans en prof.dr.C.P.A.van Boven, medisch microbiologen; drs.A.E.J.M.van den Bogaard, dierenarts-bacterioloog.

Academisch Ziekenhuis, vakgroep Interne Geneeskunde, werkgroep Reumatologie, Maastricht.

Mw.A.A.M.Blaauw, internist.

Contact mw.M.K.E.Nohlmans, Maaslandziekenhuis, afd. Medische Microbiologie, Walramstraat 23, 6100 MB Sittard

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties