Preëclampsie (nog) niet te voorspellen door metingen aan de bloedplaatjes

Klinische praktijk
R. Lazarov
A. Konijnenberg
J.A.M. van der Post
A. Sturk
K. Boer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1999;143:10-3
Abstract

Samenvatting

- Bloedplaatjesactivering speelt een belangrijke rol in de pathogenese van preëclampsie, zoals blijkt uit: een toegenomen daling van het aantal bloedplaatjes en vergroting van de bloedplaatjes en uit verhoogde plasmaconcentraties van β-tromboglobuline en plaatjesfactor 4 bij patiënten met preëclampsie (in vergelijking met zwangeren zonder preëclampsie).

- Trombocytopenie gaat vooraf aan de klinische verschijnselen van preëclampsie. Het is mogelijk dat een verhoogde activeringsstatus van de bloedplaatjes in de circulatie hier nog enige tijd aan voorafgaat en dan een goede voorspellende variabele is voor het ontstaan van preëclampsie.

- Flowcytometrie wordt momenteel beschouwd als de gevoeligste methode om de activeringsstatus van de bloedplaatjes te meten. Met een flowcytometer en gelabelde antilichamen is het mogelijk om de veranderde antigene samenstelling van het geactiveerde bloedplaatje te detecteren.

- In het eerste en tweede trimester is er bij zwangeren met preëclampsie een verhoogde expressie aanwezig van bepaalde antigenen op het bloedplaatjesoppervlak, zoals het CD63-antigeen.

- Op dit moment is er nog geen betrouwbare voorspellende bloedplaatjestest voor preëclampsie.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, afd. Verloskunde en Gynaecologie, Postbus 22.700, 1000 DE Amsterdam.

R.Lazarov, co-assistent; mw.dr.A.Konijnenberg, assistent-geneeskundige; dr.J.A.M.van der Post en dr.K.Boer, gynaecologen.

Academisch Ziekenhuis, afd. Klinische Chemie, Leiden.

Prof.dr.A.Sturk, klinisch chemicus.

Contact dr.K.Boer

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties