‘Curve matching’ met de TNO Groeivoorspeller

Predictie van groei vanaf jonge leeftijd

Perspectief
Stef van Buuren
Rianne A. Bezemer
Symen A. Reijneveld
Monique P. L’Hoir
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A8547
Abstract

Binnen de gezondheidszorg neemt het volgen van de groei en ontwikkeling van kinderen een belangrijke plaats in. Gedurende de eerste 4 levensjaren kent de jeugdgezondheidszorg (jgz) 15 contactmomenten. Dit biedt mogelijkheden om de groei en ontwikkeling van een kind nauwkeurig te monitoren, alert te zijn op afwijkende groeipatronen en zo nodig vroegtijdig te beginnen met preventieve maatregelen.

Het groeidiagram is een centraal instrument in de jgz. Het groeidiagram geeft, bij een gegeven leeftijd, aan hoe de lengte, het gewicht, de BMI of de hoofdomtrek zijn verdeeld in een gezonde populatie. Het groeidiagram maakt het eenvoudig om te bepalen waar een kind staat ten opzichte van zijn of haar leeftijdsgenoten. Lastiger is het te beoordelen of de groeicurve van de persoon, dat wil zeggen: het patroon van metingen bij eenzelfde persoon op verschillende leeftijden, ‘normaal’ is. Nog moeilijker is te voorspellen hoe de groei van een kind in de toekomst zal…

Auteursinformatie

TNO, afd. Child Health, Leiden.

Prof.dr. S. van Buuren, statisticus en psycholoog (tevens: Universiteit Utrecht, FSW, afd. Methoden en Statistiek, Utrecht); dr. M.P. L’Hoir, klinisch pedagoog en psychotherapeut.

Hero Benelux, Breda.

Ir. R.A. Bezemer, MSc, voedingskundige.

Universitair Medisch Centrum Groningen-Rijksuniversiteit Groningen, afd. Gezondheidswetenschappen, Groningen.

Prof.dr. S.A. Reijneveld, sociaal geneeskundige en epidemioloog.

Contact prof.dr. S. van Buuren (stef.vanbuuren@tno.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning voor dit artikel: S. van Buuren en M.P. L’Hoir ontvingen een onderzoeksubsidie van TNO voor het bouwen van de demonstratieversie; S.A. Reijneveld ontving onderzoeksubsidies voor de Pinkeltje-studie waarop de analyses deels zijn gebaseerd van de onderzoekstichting van het Beatrix Kinderziekenhuis, de Cornelia-Stichting, de A. Bulk-Child Preventive Child Health Care Research Fund en Hersenstichting Nederland, en onbeperkte onderzoekergeïnitieerde onderzoeksubsidies van FrieslandCampina, Friso Nederland, Abbott en Pfizer Europe. ICMJE-formulieren zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Stef van Buuren ICMJE-formulier
Rianne A. Bezemer ICMJE-formulier
Symen A. Reijneveld ICMJE-formulier
Monique P. L’Hoir ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties