Pijn en pijnbestrijding in de postoperatieve periode

Klinische praktijk
L.H.D.J. Booij
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1986;130:1779-82

Inleiding

Het wordt als vanzelfsprekend beschouwd dat na de meeste operaties pijn wordt ondervonden. Deze vanzelfsprekendheid is er wellicht mede verantwoordelijk voor dat de bestrijding van postoperatieve pijn veelvuldig te wensen overlaat. Niet alleen worden de verkeerde pijnstillers toegediend, maar tevens wordt er nogal eens onvoldoende hoog en (of) onvoldoende vaak gedoseerd. Bij 75 van de patiënten beïnvloedt de postoperatieve pijn de slaap, doordat er onvoldoende bestrijding wordt gegeven. Ruim 85 van de patiënten ondervindt al ernstige pijn, voordat een volgende analgeticumtoediening plaatsvindt.1 Niet-adequate bestrijding van postoperatieve pijn kan bijdragen aan het optreden van postoperatieve complicaties. Om slechts de belangrijkste te noemen:

– Pijn belemmert de ademhaling, waardoor sneller en vaker atelectasen zullen optreden. Dit leidt tot een verhoogde kans op longinfecties en het ontstaan van hypoxie en hypercapnie.

– Pijn veroorzaakt een toename van vrijmaking van catecholamine, waardoor tachycardie, hypertensie en perifere vasoconstrictie ontstaan. Dit verhoogt de cardiale…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis der Vrije Universiteit, afd. Anesthesiologie, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam.

Prof.dr.L.H.D.J.Booij, anesthesioloog.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties