Pathogenese van anafylactische verschijnselen na een insektesteek

Klinische praktijk
P.W.G. van der Linden
C.E. Hack
A. Struyvenberg
J.C. van der Zwan
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1993;137:2188-94

Zie ook het artikel op bl. 2194.

Inleiding

Een normale reactie op een steek door een bij of een wesp wordt gekenmerkt door lokale roodheid, zwelling, pijn en (of) jeuk. Dit is het gevolg van de biologisch actieve stoffen in het insektegif (onder andere histamine, prostaglandinen, kininen, hyaluronidasen) en van lokale mest-celactivatie in de huid. Ongeveer 1 van de perjaar door insekten gestoken personen krijgt echter een anafylactische reactie na een steek. Onder anafylaxie wordt verstaan: het optreden van acute, gegeneraliseerde, veelal onverwachte en potentieel levensbedreigende klinische verschijnselen, die zich buiten de plaats van het allergeencontact afspelen. Iemand die een anafylactische reactie ondergaat, heeft meestal een eerder contact met het betreffende allergeen gehad. Een specifiek regelmechanisme bepaalt of er al dan niet een anafylactische reactie zal optreden.

Het klassieke pathogenetische concept van een anafylactische reactie na een insektesteek is dat van een van IgE afhankelijke, onmiddellijke overgevoeligheidsreactie op het geïnjecteerde…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Inwendige Geneeskunde, Utrecht.

Dr.P.W.G.van der Linden (thans: dr. Daniel den Hoed Kliniek, afd. Hematologie, Groene Hilledijk 301, 3075 EA Rotterdam) en prof.dr.A.Struyvenberg, internisten.

Centraal Laboratorium voor de Bloedtransfusiedienst, afd. Autoimmuunziekten, Amsterdam.

Dr.C.E.Hack.

Eemland Ziekenhuis, locatie De Lichtenberg, afd. Inwendige Geneeskunde, Amersfoort.

Dr.J.C.van der Zwan, internist.

Contact dr.P.W.G.van der Linden

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties