Patellatendinopathie ('jumper's knee'); een veelvoorkomende en lastig te behandelen sportblessure

Klinische praktijk
J. Zwerver
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:1831-7
Abstract

Samenvatting

- De patellatendinopathie is een veelvoorkomende, lastig te behandelen overbelastingsblessure van de patellapees, die de carrière van een sporter sterk negatief beïnvloedt.

- Er is sprake van een gestoord regeneratieproces in de pees en niet van een ontsteking, wat consequenties heeft voor de te volgen behandelstrategie.

- Centraal in een revalidatieprogramma voor patellatendinopathie staan aangepaste belasting, excentrische oefentherapie gericht op verbetering van de spier-peesfunctie en het optimaliseren van de belastbaarheid. Peesherstel gaat langzaam, waardoor langdurige revalidatie nodig is.

- Anti-inflammatoire behandelmethoden zijn meestal niet succesvol.

- Chirurgisch ingrijpen biedt ook geen garantie voor een snelle symptoomloze terugkeer in de sport op het oorspronkelijke niveau.

- Extracorporele schokgolftherapie, het echoscleroseren van neovascularisaties en tendineuze en peritendineuze injecties met aprotinine en autologe groeifactoren lijken nieuwe succes belovende behandelmethoden.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:1831-7

Auteursinformatie

Universitair Sportmedisch Centrum Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzeplein 1, 9700 RB Groningen.

Contact Drs.J.Zwerver, sportarts (j.zwerver@sport.umcg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties