Optimaliseren van het antibioticabeleid in Nederland. IX. SWAB-richtlijn voor antimicrobiële therapie bij acute infectieuze diarree

Klinische praktijk
J.C. Bos
C. Schultsz
C.M.J. Vandenbroucke-Grauls
P. Speelman
J.M. Prins
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1116-22
Abstract

Samenvatting

- De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) ontwikkelt evidence-based richtlijnen voor het gebruik van antibiotica bij volwassenen in het ziekenhuis.

- In deze richtlijn voor acute infectieuze diarree (AID) wordt de behandeling van acute ontsteking van het maag-darmkanaal besproken die zich primair uit in diarree.

- Onderscheiden worden buiten het ziekenhuis, maar in Nederland opgelopen (‘community-acquired’) AID, AID bij reizigers en nosocomiale (in het ziekenhuis opgelopen) AID.

- Voor de eerste twee AID-categorieën geldt dat het instellen van een antibiotische behandeling alleen geïndiceerd is bij mensen met ernstige ziekte, bij dysenterie en bij personen met predispositie voor een gecompliceerd ziektebeloop.

- Primaire fluorochinolonresistentie komt relatief veelvuldig voor bij humane Campylobacter-isolaten, zowel in Nederland als in andere delen van de wereld. Indien er een behandelindicatie bestaat bij community-acquired AID en bij in Nederland teruggekeerde reizigers met AID, wordt derhalve azitromycine gedurende 3 dagen geadviseerd als orale empirische therapie.

- Wanneer het noodzakelijk is om intraveneus te behandelen, lijkt de combinatie van ciprofloxacine en erytromycine, gedurende 5-7 dagen, in aanmerking te komen. De behandeling kan worden versmald zodra de verwekker bekend is.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1116-22

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Afd. Inwendige Geneeskunde, onderafd. Infectieziekten, Tropische Geneeskunde en Aids: mw.J.C.Bos, hr.prof.dr.P.Speelman en hr.dr.J.M.Prins, internisten-infectiologen.

VU Medisch Centrum, afd. Medische Microbiologie, Amsterdam.

Mw.dr.C.Schultsz, medisch microbioloog (thans: Oxford University Clinical Research Unit at the Hospital for Tropical Diseases, Ho Chi Minh Stad, Vietnam).

Contact Afd. Medische Microbiologie: mw.prof.dr.C.M.J.Vandenbroucke-Grauls, medisch microbioloog (j.m.prins@amc.uva.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties