Onvoldoende therapietrouw bij ziekte van Parkinson
Open

Stand van zaken
19-05-2011
Marjolein B. Aerts, Martijn van der Eijk, Kees Kramers en Bastiaan R. Bloem

Reacties (2)

kea Fogelberg
29-05-2011 15:38

Therapietrouw van antiparkinsonmedicatie

Fijn om een artikel te lezen waar therapie ontrouw wordt bezien vanuit de verantwoordelijkheid van de arts en niet vanuit de 'ongehoorzame' patient.
Het zou ook interessant zijn om te onderzoeken welke factoren bepalen dat mensen WEL therapietrouw zijn! Mijn man heeft de ziekte van P. en vergeet zijn medicatie vrijwel nooit. Hij laat zich helpen door zijn mobiele telefoon. Deze geeft om 14 en om 20 uur een alarmsignaal af. De wekkerfunctie kun je instellen dat deze altijd, elke dag, afgaat op de ingestelde tijd. ZIjn mobiel hangt in een mooi lederen tasje aan zijn broekriem, die kan hij nooit vergeten, hij kleedt zich elke dag aan.
 
Kea Fogelberg, waarnemend huisarts en consulent palliatieve zorg
Bastiaan Bloem
16-06-2011 23:51

Patiënten als hoeder van therapietrouw (antwoord auteur)

Geachte collega Fogelberg,
Heel hartelijk dank voor uw waardevolle reactie. Uw suggestie kunnen wij van harte onderschrijven. De rol van patiënten, en hun innovatieve kracht, kan niet genoeg benadrukt worden als het gaat om het borgen van de kwaliteit van zorg; en therapietrouw hoort daar zeker bij. Het door u geschetste voorbeeld is een prachtige illustratie van de inventiviteit van patiënten. Anekdotes zoals deze verdienen brede aandacht, juist ook om andere patiënten en hun zorgverleners te inspireren.
 
Prof.dr. Bastiaan R. Bloem, hoogleraar Neurologische Bewegingsstoornissen