Ondervoed in het ziekenhuis

Commentaar
23-07-2018
Cora F. Jonkers en Maarten R. Soeters

Ondervoede patiënten liggen gemiddeld bijna anderhalve dag langer in het ziekenhuis en hebben meer complicaties, zoals infecties, wat leidt tot meer zorgkosten.1 Elders in dit tijdschrift beschrijven Dijxhoorn en anderen hoe de implementatie van een nieuwe maaltijdservice (FoodforCare) de eiwit- en energie-inname door ondervoede patiënten verbetert.2 De auteurs laten in feite zien hoe lastig het is om de voedselinname van patiënten te verbeteren, want uiteindelijk zijn de effecten beperkt en klinisch misschien niet eens relevant.

Het optimaal voeden van patiënten in een ziekenhuis is altijd moeilijk. Dit komt in de eerste plaats door het feit dat ziekte leidt tot afgenomen eetlust: patiënten eten gewoonweg niet als zij ziek zijn. Ziektegeïnduceerde anorexie is niet volledig begrepen, maar neuro-endocriene en inflammatoire mechanismen en de regulatie daarvan door de hypothalamus spelen waarschijnlijk een belangrijke rol.3 Het is dan ook waarschijnlijk dat dit evolutionair gezien een gunstige rol heeft gespeeld tijdens het acute moment van ziekte waarin de zieke moest overleven zonder medische behandeling. Vandaag de dag zijn ziekten die in vroegere tijden letaal waren, goed te behandelen; daarmee is de natuurlijke anorectische respons wellicht minder relevant geworden.

Niet het domein van de dokter

Ten tweede zijn artsen niet getraind om voedingsproblemen adequaat te signaleren of te behandelen. Het aanbod van onderwijs over voeding is laag in de Nederlandse geneeskundeopleidingen en hetzelfde geldt voor de verpleegkundige opleidingen.4 Zo is voeding het domein geworden ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing