angiogenese en hypoxie spelen een cruciale rol

Nieuwe inzichten in het ontstaan van atherosclerose

Klinische praktijk
Judith C. Sluimer
Mat J.A.P. Daemen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:A847
Abstract

Samenvatting

  • Klinische symptomen van atherosclerose, zoals hart- en herseninfarcten, worden vaak veroorzaakt door ruptuur van de kap van een atherosclerotische plaque, met vorming van een trombus tot gevolg.

  • De kans op een ruptuur hangt samen met de vorming van microvaten (angiogenese) in de plaque. Door een gebrekkige integriteit van het microvasculaire endotheel, zijn de wanden van deze microvaten verhoogd doorlaatbaar. Dit leidt tot bloedingen in de plaque.

  • Angiogenese wordt gestimuleerd door het optreden van hypoxie, oxidatieve stress en de productie van hypoxie-induceerbare transcriptiefactoren.

  • De hypoxie wordt grotendeels veroorzaakt door verhoogd zuurstofverbruik van ontstekingscellen, en in beperkte mate door de dikte van de plaque, die voor verlaagde zuurstofdiffusie zorgt.

  • Er ontstaat een vicieuze cirkel van hypoxie, (incomplete) angiogenese en inflammatie diep in de plaque, waardoor de groei en de kans op ruptuur van de plaque toeneemt.

  • Door met behulp van non-invasieve beeldvormende technieken hypoxie en angiogenese in een plaque aan te tonen, zijn plaques met een verhoogd risico op ruptuur mogelijk te identificeren.

  • Therapeutische interventies op het vlak van plaque-angiogenese en hypoxie moeten nader onderzocht worden.

Auteursinformatie

Maastricht Universitair Medisch Centrum, afd. Pathologie, Maastricht.

Contact prof.dr. M.J.A.P. Daemen (mat.daemen@path.unimaas.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: financiële vergoedingen van het Europese Vasculaire Genomics Netwerk, contract LSHM-CT-2003-503254, het van Walreefonds, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, en een beurs voor een werkbezoek van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.
Aanvaard op 24 september 2009

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties