Niet-hysteroscopische thermodestructie van het endometrium door radiogolven ter behandeling van menorragie

Onderzoek
R.F.A. Thijssen
J.M.J. Dony
R. Rolland
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1993;137:1776-80
Abstract

Samenvatting

Doel

Het beproeven van niet-hysteroscopische thermodestructie van het endometrium op veiligheid en efficiëntie.

Opzet

Prospectief pilot-onderzoek van februari 1991-juli 1992.

Plaats

Academisch Ziekenhuis Nijmegen.

Patiënten en methode

Er werden 68 patiënten van 30-55 jaar met menorragie, zonder kinderwens maar met de wens tot behoud van de uterus. Er waren 2 patiënten met een subsereus myoom maar met een normale cavitas uteri. Patiënten met een hypergonadotrope status, een sterk vergrote uterus, afwijkingen bij cytologisch onderzoek van de cervix, adnexafwijkingen, prolaps, intra-uteriene afwijkingen en stollingsstoornissen werden uitgesloten. Als voorbereiding werd danazol gedurende 4 weken voor de ingreep toegediend (36 patiënten). Drie patiënten met bijwerkingen kregen lynestrenol. Vanaf januari 1992 werd een LH-RH-analoog toegepast (29 patiënten) gedurende 6 weken vóór de ingreep, de patiënten met een subsereus myoom gedurende 12 weken.

Thermodestructie van het endometrium met behulp van radiogolven werd conform een standaardprotocol uitgevoerd onder algehele of onder epiduralespinale anesthesie. De gemeten intracavitaire temperatuur was 62-65°C, de behandelingsduur gemiddeld 20 min.

Resultaten

Ontslag volgde 10-24 h na de ingreep. Een 3-6 weken durende, niet hinderlijke, waterige afscheiding werd gemeld. Normale activiteiten werden na een week hervat. Succes (follow-up-duur 3-21 maanden) werd gedefinieerd als amenorroe (6 patiënten; 9) of een sterk verminderde menstruatie of menstruatieduur (48 patiënten; 70). Zes patiënten (9) rapporteerden geen verbetering en van 8 patiënten (12) met een geringe, niet tot tevredenheid stemmende verbetering werden 3 opnieuw behandeld met succes (4). De methode werd tijdens de proefperiode nog bijgesteld en afgewerkt. Er waren geen complicaties.

Conclusie

De voorlopige ervaring toont aan dat thermodestructie met radiogolven eenvoudig, veilig en efficiënt is.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Gynaecologie en Verloskunde, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

R.F.A.Thijssen, dr.J.M.J.Dony en prof.dr.R.Rolland, gynaecologen.

Contact R.F.A.Thijssen

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties