Na een auto-intoxicatie spoelen vaak niet geïndiceerd

Opinie
E.J. van den Berg
F.G.M. Russel
R.P. Bos
P. Smits
C. Kramers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:916-8
Abstract

Bij patiënten die na een auto-intoxicatie op de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis komen, dient, behalve stabilisatie, zo mogelijk ook maag-/darmdecontaminatie plaats te vinden. Hiertoe staan verschillende methoden ter beschikking: het opwekken van braken, maagspoelen (met achterlating van geactiveerde kool en een laxans), alleen toedienen van geactiveerde kool (met een laxans) of darmlavage.

het opwekken van braken

Door braken op te wekken wordt slechts een beperkt deel (30-40) van de ingenomen giftige stoffen verwijderd.1 Het gebruik van een emeticum, meestal een ipecacuanhapreparaat, heeft als nadeel dat braken pas 15-30 min na inname optreedt; omdat dit middel bovendien depressie van het centrale zenuwstelsel kan veroorzaken, wordt het in Nederland dan ook niet meer gebruikt als braakmiddel. Daar braken in vergelijking met maagspoelen tevens meer risico geeft op aspiratie, is het opwekken ervan in principe af te raden. Slechts in uitzonderingsgevallen kan men overwegen braken op mechanische wijze op te wekken…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum St. Radboud, afd. Farmacologie/Toxicologie, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Mw.E.J.van den Berg, arts-onderzoeker; prof.dr.F.G.M.Russel, farmacoloog/klinisch farmacoloog; dr.R.P.Bos, toxicoloog; prof.dr.P. Smits, internist/klinisch farmacoloog; dr.C.Kramers, internist.

Contact dr.C.Kramers

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties