Onderbelicht in de klinische praktijk

Motorische problemen bij kinderen met ADHD

Klinische praktijk
Ellen A. Fliers
Barbara Franke
Jan K. Buitelaar
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3559
Abstract

Toets voor nascholing (verlopen)

Aan dit leerartikel was een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kon verdienen.

Bekijk de toets

Samenvatting

  • Kinderen met aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis (ADHD) zijn niet alleen motorisch drukker, maar de helft van hen is ook motorisch onhandig.

  • Naast hun drukke en slecht geconcentreerde gedrag hebben ze moeite met schrijven, veters strikken, netjes eten, spel en gymnastiek. Dit wordt dyspraxie of ‘developmental coordination disorder’ (DCD) genoemd.

  • Matige prestaties bij sport en spel zijn, net als ADHD, een belangrijke negatieve voorspeller van de populariteit van een kind in de groep. Kinderen met een combinatie van ADHD en slechte motorische prestatie zijn dubbel benadeeld.

  • Een mogelijke oorzaak van ADHD-DCD ligt in een dopaminegeïnduceerde disbalans in de neuronale netwerken van de basale ganglia en het cerebellum.

  • Op basis van familie- en tweelingstudies zijn er ook aanwijzingen dat ADHD en DCD een gemeenschappelijke genetische achtergrond hebben.

  • In de dagelijkse praktijk is DCD onderbelicht tijdens de diagnostiek en de behandeling van ADHD.

  • Screening op motorische problemen bij kinderen met ADHD met zo nodig doorverwijzing naar een fysiotherapeut of ergotherapeut is zinvol, omdat behandeling met cognitief- en taakgeoriënteerde fysiotherapie kan helpen.

Auteursinformatie

UMC St Radboud, Nijmegen.

Afd. Antropogenetica en afd. Psychiatrie: dr. B. Franke, moleculair bioloog.

Contact dr. E.A. Fliers (eafliers@xs4all.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: J.K. Buitelaar is lid van de adviesraad met betrekking tot ADHD-medicatie van Janssen Cilag BV, Eli Lilly en Shire, hij is consultant voor Janssen Cilag BV en Eli Lilly, hij ontving gelden voor de ontwikkeling van onderwijspresentaties van Eli Lilly, Janssen Cilag en Medice en zijn instituut ontving een beurs van Eli Lilly. Financiële ondersteuning voor dit artikel: het instituut van B. Franke ontving een NIH-beurs.
Aanvaard op 13 juli 2011

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties