Morfine in maanzaadcake.

Nieuws
J.B. Meijer van Putten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:1301
Download PDF

Morfine in maanzaadcake. - Een aantal Zwitserse onderzoekers kreeg in een plaatselijk toprestaurant maanzaadcake als dessert. Omdat maanzaad afkomstig is van de Papaver somniferum namen 5 van hen uit nieuwsgierigheid naar het effect zichzelf urinemonsters af vóór de consumptie van deze cake en ook 2 uur daarna. De urinemonsters werden onderzocht met een standaard-EMIT-test, een fluorescentie-polarisatie-immuno-assay, aanbevolen door het Amerikaanse National Institute on Drug Abuse (NIDA). Tot hun verbazing was de testuitslag voor morfine bij alle 5 duidelijk positief (Lancet 1994;343:1302). De gemeten waarden lagen zelfs zo hoog dat ze niet alleen de door het NIDA aanbevolen grenswaarde overschreden (300 ngml), maar ook de veel hogere grens van het Amerikaanse ministerie van Defensie (4000 ngml). De onderzoekers merkten overigens niets van het papaverzaad; euforie of slaperigheid deden zich niet voor.

Verder onderzoek toonde aan dat 2,5 g blauw maanzaad na de maaltijd voldoende was voor een positieve morfinetestuitslag. Na vasten was de uitslag negatief. De absorptie van het zaad wordt blijkbaar beïnvloed door een volle maag.

Maanzaad wordt volgens de Zwitsers in veel meer voedingswaren gebruikt dan men op het eerste gezicht zou denken; het zit in allerlei gebak, cakes, rijstprodukten en currysauzen. De consumptie van vooral gebak en sausjes kan gemakkelijk resulteren in een overschrijding van de officieel aanvaarde morfinenorm. Mensen die voor hun beroep routinegewijs worden gecontroleerd, zoals piloten, treinmachinisten, atleten en militair personeel, zouden hiermee rekening moeten houden. Overigens kunnen de metabolieten van maanzaad wel onderscheiden worden van die van heroïne of morfine, maar daar is een gaschromatografische analyse voor nodig.

Gerelateerde artikelen

Reacties