Maanzaadverslaving.

Nieuws
J.B. Meijer van Putten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:1691
Download PDF

Maanzaadverslaving. - Onlangs werd in deze rubriek (1994: 1301) bericht over een Zwitsers onderzoek waaruit bleek dat het eten van maanzaadcake resulteert in een duidelijk positieve uitslag van een urinetest op morfine. De onderzoekers meldden dat zij verder van het maanzaad niets merkten: geen euforie of slaperigheid. Uit een ingezonden brief in het Medical Journal of Australia (1994;161:176) blijkt echter dat maanzaad wel degelijk een pijnstillend effect heeft en zelfs tot verslaving kan leiden.

Het ging hier om een 51-jarige vrouw die al langdurig aan chronische pijnen leed als gevolg van een degeneratieve aandoening aan haar rug en nek. Zij had daarvoor allerlei pijnstillende middelen gebruikt, waaronder diazepam, pethidine, codeïne en methadon. Een jaar geleden had zij voor het eerst gemerkt dat zij maanzaadkoekjes erg lekker vond. Al snel was zij ertoe overgegaan los maanzaad te kopen. Zij nam een hap van het zaad, vormde dat in haar mond tot een bal en zoog aan de zaadjes ‘tot zij droog waren’. Dat resulteerde in een tintelende sensatie, gevolgd door een gevoel van euforie. Zij had een intense behoefte aan maanzaad. Naarmate haar afhankelijkheid groter werd, ging zij ze steeds vaker eten. Uiteindelijk gebruikte zij wel 5 à 6 keer per dag maanzaad, in totaal 2 kilo per week. Als zij te lang geen maanzaad had gegeten, werd zij rusteloos. Dankzij het maanzaad voelde zij zich beter dan zij zich in jaren gevoeld had. Toch werd zij bezorgd en daarom ‘bekende’ zij haar probleem aan de arts die haar behandelde.

Daarop werd met de patiënte een geleidelijke ontwenningskuur afgesproken. In 4 weken verminderde zij de dosis maanzaad naar 250 gram, terwijl zij tegelijk extra pijnstillers kreeg. Tijdens deze periode klaagde zij over paresthesieën en zuurbranden, en was zij prikkelbaar en gevoeliger voor pijn. Na 2 maanden was zij erin geslaagd geheel te stoppen met het gebruiken van maanzaad. Het blijkt haar overigens veel moeite te kosten om vol te houden, want zij hunkert er nog steeds naar en zij is al een keer opnieuw begonnen met het kauwen van maanzaad.

In delen van Oost-Europa gebruikt men overigens maanzaad om er thee van te trekken. Vorig jaar werd er in het British Journal of Psychiatry (1993;163:813-4) geschreven over een verslaving aan maanzaadthee onder de bevolking in Polen.

Gerelateerde artikelen

Reacties