Met variant van ziekte van de Creutzfeldt-Jakob besmet bloed

Nieuws
F. Kievits
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:381
Download PDF

Bloedproducten van 3 Britse donoren die later de variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (vCJD) hebben gekregen, zijn tussen 1996 en 2000 aan 11 landen (niet aan Nederland) verkocht. De bloedproducten zijn gebruikt door duizenden patiënten overal in de wereld en door een onbekend aantal Britten met hemofilie. De Britse autoriteiten hebben geprobeerd de mensen gerust te stellen door te laten weten dat het risico van een infectie via bloed of bloedproducten zuiver theoretisch is. Toch heeft men deze mogelijke bron van besmetting inmiddels uitgesloten door nu alleen nog vanuit de VS geïmporteerde bloedproducten te gebruiken (The Times, 30 januari 2001 en The Guardian, 5 februari 2001).

De Britse hemofiliepatiënten zijn woedend; het is nu al de derde keer in drie jaar dat zij te horen krijgen dat zij behandeld zijn met van vCJD-patiënten afkomstige stollingsfactoren. Ze zijn vooral verontwaardigd omdat ze nog steeds gebruik moeten maken van bloedproducten, terwijl er al lang met recombinanttechnieken gefabriceerde stollingsfactoren beschikbaar zijn. Die zijn echter veel duurder, waardoor de National Health Service ze in grote delen van Groot-Brittannië uit zuinigheid nog steeds niet beschikbaar stelt. Een woordvoerster van het Britse ministerie van Volksgezondheid noemde echter de uitspraken over het risico van vCJD door uit bloed gefabriceerde stollingsfactoren ‘nergens op gebaseerd’.

Prof. Michael Banner van het King's College London en lid van een door de Britse regering aangestelde commissie van vCJD-experts was dit niet met het ministerie eens. Volgens hem zijn alle geruststellende uitlatingen ‘ernstig misleidend’ omdat de incubatietijd van deze ziekte veel te lang is om ook maar enige zekerheid te hebben.

De Britse regering wil nog een andere voorzorgsmaatregel nemen: voortaan worden voor tonsillectomieën alleen nog wegwerpinstrumenten gebruikt. Britse chirurgen hebben meteen duizenden niet urgente amandeloperaties uitgesteld; ze wachten op het door de regering toegezegde wegwerpinstrumentarium.

‘Als er een risico is voor de overdracht van vCJD door tonsillectomie-instrumenten, dan is er ook gevaar bij andere chirurgische procedures, vooral die aan de hersenen en het centrale zenuwstelsel’, stelt prof. Peter Smith in The Sunday Times (4 februari 2001). Smith is de voorzitter van een door het Britse ministerie van Landbouw ingestelde speciale CJD-adviescommissie. Zouden bij al die operaties wegwerpinstrumenten gebruikt worden, dan kunnen de kosten oplopen tot 630 miljoen pond, waarvan het leeuwendeel opgaat aan oogchirurgische ingrepen omdat daarbij veel kostbare micro-instrumenten gebruikt worden.

Tot slot, het aantal vCJD-slachtoffers in Groot-Brittannië loopt sterk op: in 2000 is het gestegen naar 94, terwijl er in 4 voorgaande jaren 56 waren geregistreerd. Onder die patiënten bevonden zich 13 bloeddonoren. (Bijdrage J.B.Meijer van Putten.)

Gerelateerde artikelen

Reacties