Loopbandtraining onnodig na beroerte

Loopbandtraining onnodig na beroerte
Hidde Boersma
Citeer dit artikel als: Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:C980

Patiënten die na een beroerte problemen hebben met lopen, hebben net zoveel baat bij looptraining aan huis als bij geavanceerde loopbandtraining met gewichtsondersteuning. Dat beschrijft een Amerikaans consortium in NEJM (2011;364:2026-36).

Loopbandtraining is al jaren een belangrijke manier om patiënten na een beroerte te helpen om beter te kunnen lopen en zo hun kwaliteit van leven te verbeteren. Het effect ervan is echter nauwelijks bekend. De onderzoekers verdeelden daarom 408 patiënten, die 2 maanden eerder een beroerte hadden gehad en die als gevolg daarvan gemiddelde (loopsnelheid 0,4-0,8 m/s) of erge (< 0,4 m/s) loopproblemen hadden, over 3 behandelmethodes: directe loopbandtraining met gewichtsondersteuning, dezelfde loopbandtraining die pas 6 maanden na de beroerte startte en thuistraining zonder loopband maar met begeleiding, die direct begon.

Na een jaar was bij 52% van alle patiënten het loopvermogen verbeterd, op het gebied van loopsnelheid, balans en zelfverzekerdheid. Dit leidde tot een hogere kwaliteit van leven. Verrassend genoeg vonden de onderzoekers op al deze gebieden geen verschil tussen de behandelmethodes. Wel hadden de patiënten die loopbandtraining ondergingen vaker last van duizeligheid en flauwvallen tijdens de sessies. Ook ongelukken als valpartijen gebeurden vaker bij de loopbandmethode. Omdat thuistraining naast minder risicovol ook goedkoper, makkelijk te implementeren en beter vol te houden is voor patiënten, adviseren de onderzoekers om in de toekomst af te zien van loopbandtraining.

(Bijdrage: Hidde Boersma.)

Reacties