Patiënten plaque-vrij maken en houden

Lichttherapie bij psoriasis

Een dubbele regenboog boven een meer.
Frank R. de Gruijl
Peter C.M. van de Kerkhof
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4566
Abstract

Samenvatting

Zonlicht wordt sinds mensenheugenis ingezet tegen een grote verscheidenheid aan huidaandoeningen. Zo is de lichttherapie waarschijnlijk op grond van ervaringen van patiënten en verdere experimenten met lampen uitgegroeid tot een belangrijke behandeling binnen de dermatologie, met name voor psoriasis. De werkzame component in zonlicht bleek UV-straling te zijn. Geoptimaliseerde UV-lampen (type TL01) worden nu routinematig gebruikt om een psoriasispatiënt vrij van plaques te krijgen, waarna de behandeling stopt vanwege potentiële carcinogeniteit. De afwijkingen komen na enkele maanden terug. Om de patiënt vrij van plaques te houden is een dagelijkse thuisbehandeling met UV-straling in lage doseringen mogelijk; hierbij neemt de behoefte aan verdere topicale medicijnen sterk af. Deze onderhoudstherapie kan een adequatere onderdrukking van deze chronische huidziekte opleveren.

Auteursinformatie

Leids Universitair Medisch Centrum, afd. Huidziekten, Leiden: dr. F.R. de Gruijl, senioronderzoeker. Radboudumc, afd. Dermatologie, Nijmegen: prof.dr.em. P.C.M. van de Kerkhof, dermatoloog.

Contact F.R. de Gruijl (F.R.de_Gruijl@lumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Frank R. de Gruijl ICMJE-formulier
Peter C.M. van de Kerkhof ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties