Laparoscopische myotomie bij 14 patiënten met achalasie na niet-succesvolle pneumodilataties: effectief en veilig

Onderzoek
D.L. van der Peet
E.C. Klinkenberg-Knol
G.L. Ong
H.J. Bonjer
M.A. Cuesta
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:1205-8
Abstract

Samenvatting

Doel

Evalueren van de klinische resultaten van de laparoscopische myotomie met of zonder antirefluxprocedure (fundoplicatie volgens Dor) bij patiënten met achalasie.

Opzet

Retrospectief.

Methode

Gegevens werden verzameld van patiënten die wegens achalasie een laparoscopische myotomie hadden ondergaan, na niet-succesvolle pneumodilataties: 7 patiënten waren in het Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt in 1993-1998 geopereerd en 7 patiënten in het Academisch Ziekenhuis van de Vrije Universiteit in 1995-1999 - bij deze 7 was de ingreep gevolgd door een Dor-procedure. Alle patiënten waren door hun specialist volgens protocol gecontroleerd en in 2000 werden zij in een enquête gevraagd naar hun tevredenheid over de ingreep.

Resultaten

In beide groepen was de leeftijd tussen 20 en 60 jaar (gemiddeld: 39 en 36) en waren er ongeveer evenveel mannen als vrouwen. Alle ingrepen waren geheel laparoscopisch verricht, met een gemiddelde operatieduur van 1,5 uur voor de groep zonder en 2,5 uur voor de groep met fundoplicatie. Er hadden zich geen per- of perioperatieve complicaties voorgedaan. Tijdens de follow-upperiode van gemiddeld 3,5 jaar (uitersten: 1-7) was er 1 recidiefachalasie ontstaan. In de groep zonder fundoplicatie was bij 5 patiënten refluxoesofagitis gezien, in de groep met fundoplicatie bij geen. Alle patiënten gaven de voorkeur aan laparoscopische operatie boven pneumodilataties.

Conclusie

Laparoscopische myotomie was een effectieve en veilige behandeling voor achalasie na niet-succesvolle pneumodilataties; ook de patiënten waren tevreden. Zonder fundoplicatie kwam vaker refluxoesofagitis voor.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, Dr. Molewaterplein 40, 3015 GD Rotterdam.

Afd. Heelkunde: D.L.van der Peet, assistent-geneeskundige; mw.G.L. Ong, internist; prof.dr.H.J.Bonjer, chirurg.

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, Amsterdam.

Afd. Gastro-enterologie: mw.dr.E.C.Klinkenberg-Knol, gastro-enteroloog.

Afd. Heelkunde: dr.M.A.Cuesta, chirurg.

Contact D.L.van der Peet (peet@worldonline.nl)

Ook interessant

Reacties