Lactaatacidose in de postictale fase

Klinische praktijk
Femke J.M. van Rooij
Yvonne Admiraal-van de Pas
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A9068
Abstract

Dames en Heren,

Epilepsie is een neurologische aandoening met een jaarlijkse incidentie in de Nederlandse huisartsenpraktijk van 30 per 100.000 mensen van 14 jaar of ouder. Dit betekent dat er ieder jaar 5000 tot 8100 nieuwe ziektegevallen zijn.1 Er wordt geschat dat ongeveer 1 op de 200 mensen wordt behandeld voor epilepsie. Voor Nederland betekent dit dat er meer dan 80.000 mensen onder behandeling zijn.2 Een groot deel van deze patiënten presenteert zich minstens 1 keer op de Spoedeisende Hulp (SEH) met een gegeneraliseerd insult en de daarbij horende postictale fase. Tijdens deze postictale fase kan er sprake zijn van een ernstige acidose.3 Aan de hand van 2 casussen beschouwen wij de klinische waarde van deze bevinding.

Patiënt A, een 30-jarige man van Aziatische afkomst, werd met de ambulance naar de SEH gebracht met verdenking op een epileptisch insult. De man was door omstanders verward en met…

Auteursinformatie

Máxima Medisch Centrum, Veldhoven.

Afd. Spoedeisende Hulp: drs. F.J.M. van Rooij, aios SEH; drs. Y. Admiraal-van de Pas, SEH-arts KNMG.

Contact drs. F.J.M. van Rooij (f.vanrooij@mmc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Femke J.M. van Rooij ICMJE-formulier
Yvonne Admiraal-van de Pas ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Jan
van der Meulen

Deze klinische les bevat een belangrijke omissie en wel bij de tweede patiënt. Deze patiënt, die een epileptisch insult krijgt met een lactaat acidose en alcoholabusus in de voorgeschiedenis, heeft een onttrekkingsinsult met een thiamine deficiëntie totdat het tegendeel is bewezen. De thiamine deficiëntie veroorzaakt een verhoogd pyrodruivenzuurgehalte omdat thiamine noodzakelijk is om pyrodruivenzuur om te zetten acetyl-CoA (1-2). Het verhoogde pyrodruivenzuur is de bron van de lactaat verhoging. Bij een verminderde weefselperfusie is het pyrodruivenzuurgehalte normaal tot verlaagd. Hopelijk hebben de auteurs bij de tweede patiënt het thiamine gehalte bepaald.

Jan van der Meulen, SCEN-arts

Referenties:o
1. van der Meulen J. Hypoglykemie en acidose na alcoholgebruik. Ned Tijdschr Geneeskd. 1976;120:1984-1986.
2. Amrein K, Ribitsch W, Otto R, Worm HC, Stauber RE. Severe lactic acidosis reversed by thiamine within 24 hours. Crit Care. 2011; 15: 457.