Kwaliteit van nekplooimetingen; een exploratief onderzoek naar de uitvoering en de beoordeling

Onderzoek
M. van den Berg
J.H. Kleinveld
M.J. Sander
J.M.G. van Vugt
D.R.M. Timmermans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149:1691-6
Abstract

Samenvatting

Doel

Het bepalen van de kwaliteit van nekplooimetingen die waren verricht in een gerandomiseerd onderzoek naar screening op downsyndroom.

Opzet

Exploratief.

Methode

Er waren in de periode mei 2001-april 2003 396 nekplooimetingen verricht in 13 verschillende echocentra, door 55 echoscopisten. Zij werden schriftelijk gevraagd naar hun opleiding en ervaring, de toegepaste procedure en techniek en de kwaliteitsborging. Van 42 echoscopisten (76) werd een ingevuld formulier terugontvangen. Daarnaast werden van de 277 metingen (70) die waren verricht in 6 centra, door 10 echoscopisten, aselect 30 afbeeldingen gekozen. Deze werden beoordeeld door 3 experts aan de hand van de 5 criteria die worden gehanteerd door de Fetal Medicine Foundation (FMF). Elke meting kreeg 2 punten per criterium waaraan was voldaan, waarna een gemiddelde van de 3 scores werd bepaald.

Resultaten

Van de 42 respondenten had 88 een nekplooimetingscursus gevolgd; 45 was gecertificeerd door de FMF. Plaatsing van de meetpunten werd door 50 van de respondenten onjuist aangegeven. 62 van de respondenten gaf aan dat er geen interne kwaliteitscontrole plaatsvond. Wat betreft de kwaliteitsbeoordeling van de nekplooimetingen, achtten de beoordelaars unaniem 13 van de 30 afbeeldingen geschikt als screeningstest en 43 als ongeschikt; over de andere oordeelden zij verschillend. Het gemiddelde kwaliteitscijfer was 4,7.

Conclusie

Veel nekplooimetingen voldeden niet aan de kwaliteitscriteria die daaraan zijn gesteld om het onderzoek als screeningstest betrouwbaar te laten zijn. Er was onvoldoende kwaliteitsborging in de echocentra.

Ned Tijdschr Geneeskd 2005;149:1691-6

Auteursinformatie

VU Medisch Centrum, Van der Boechorststraat 7, 1081 BT Amsterdam.

Afd. Sociale Geneeskunde, Instituut voor Extramuraal Geneeskundig Onderzoek: hr.drs.M.van den Berg en mw.drs.J.H.Kleinveld, onderzoekers; mw.M.J.Sander, student medische biologie; mw.dr.D.R.M.Timmermans, psycholoog.

Afd. Obstetrie en Gynaecologie: hr.prof.dr.J.M.G.van Vugt, gynaecoloog.

Contact hr.drs.M.van den Berg (m.vandenberg@vumc.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties