Koorts, hoesten en/of piepen bij jonge kinderen: vergeet het corpus alienum niet

Klinische praktijk
W.M.L.E. Nix
R.M. van Elburg
G.J. Westerveld
J.I.M.L. Verbeke
R.J.B.J. Gemke
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:1661-5
Abstract

Dames en Heren,

Wanneer een kind een corpus alienum aspireert, kan dit leiden tot afsluiting van de larynx of trachea met een levensbedreigende situatie als gevolg. De klassieke presentatie van aspiratie van kleinere corpora op de peuter- of kleuterleeftijd betreft vaak een acute, heftige hoestbui of benauwdheid, soms gepaard met piepen, waarna een symptoomvrij interval optreedt. Vaak wordt dit incident door ouders of verzorgers niet opgemerkt of vergeten.1 Ontstaan na enige tijd respiratoire klachten met koorts, dan worden deze niet meer met de eerdere aspiratie in verband gebracht. Ook de arts vergeet hier vaak naar te informeren. Meestal luidt de diagnose ‘pneumonie’, ‘bronchitis’ of ‘astma’; dit zijn frequent voorkomende aandoeningen met enigszins vergelijkbare symptomen.2

In deze klinische les beschrijven wij de ziektegeschiedenis van 3 kinderen met koorts, hoesten en piepen. De werkdiagnose luidde ‘pneumonie en/of astma’. Het feit dat de ingestelde behandeling niet effectief was, leidde uiteindelijk tot…

Auteursinformatie

Vrije Universiteit Medisch Centrum, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam.

Afd. Kindergeneeskunde: mw.W.M.L.E.Nix, assistent-geneeskundige in opleiding (thans: fellow kinderoncologie); hr.dr.R.M.van Elburg, kinderarts-neonatoloog; hr.prof.dr.R.J.B.J.Gemke, kinderarts-intensivist.

Afd. Radiologie: hr.J.I.M.L.Verbeke, radioloog.

Contact Afd. Keel-, Neus en Oorheelkunde: hr.dr.G.J.Westerveld, kno-arts (w.nix@vumc.nl)

Verbeteringen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties