De uitslag van een bloedkweek verandert het behandelplan meestal niet. Toch worden bloedkweken vaak ingezet. Een onderzoek op 11 Nederlandse SEH’s naar het aantal afgenomen bloedkweken en de daarvoor geldende indicaties.
Samenvatting
Doel
Inzicht krijgen in het aantal afgenomen bloedkweken bij internistische en geriatrische patiënten op SEH’s en welke indicaties daarvoor worden gebruikt.
Opzet
Retrospectief onderzoek.
Methode
We onderzochten het aantal afgenomen bloedkweken op 11 SEH’s in de periode 2018-2020, waarbij 2019 gold als referentiejaar. In ziekenhuisprotocollen zochten we naar alle indicaties voor bloedkweekafname. Zorgprofessionals uit de deelnemende ziekenhuizen gaven aan welke indicaties op hun SEH worden gebruikt.
Resultaten
In 2019 werden op 10 SEH’s een bloedkweek afgenomen bij 19-30% van alle SEH-consulten voor de Interne Geneeskunde en de Geriatrie; op 1 SEH werd dat gedaan bij 7,7% van de consulten. Zowel de indicaties voor een bloedkweek als de definities van koorts en hypothermie verschilden tussen de ziekenhuizen. Voor koorts werd een temperatuur van > 38,0 ⁰C, > 38,3 ⁰C of > 38,5 ⁰C als afkapwaarde gebruikt; voor hypothermie < 36,0 ⁰C of < 35,0 ⁰C.
Conclusie
Het aantal afgenomen bloedkweken op de SEH verschilt tussen ziekenhuizen. Daarbij verschilden de indicaties en de afkapwaardes. Om de zorg uniformer te maken moet er een landelijke discussie plaatsvinden over de criteria voor bloedkweekafname. Structureel benchmarken kan de inzet van bloedkweken passender maken.
Reacties