‘Infectie en vaccin bieden vergelijkbare bescherming’

Lara Harmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:C4866

Britse onderzoekers vonden dat een SARS-CoV-2-infectie de meeste mensen beschermt tegen re-infectie op middellange termijn. Ze beschreven in The Lancet de resultaten van de eerste 7 maanden follow-up van een groot, prospectief cohortonderzoek.

artikel

Sporadisch duiken er verhalen op over re-infecties met SARS-CoV-2. Doorgaans zijn dit individuele infecties of kleine cohorten die niet systematisch op antigenen of antistoffen zijn getest. Dit maakt het lastig om de immuniteitsduur te extrapoleren naar een grotere populatie. Om het risico op re-infectie beter in kaart te brengen, volgden de Britse onderzoekers ruim 25.000 ziekenhuismedewerkers van de National Health Service in de periode 18 juni 2020-11 januari 2021 (Lancet. 2021; online 9 april). Ruim 84% was vrouw en ze waren gemiddeld 45,7 jaar.

De deelnemers ondergingen iedere 2 weken een PCR-test (mediaan: 8 tests) en iedere 4 weken een antistoffentest (mediaan: 5 tests) om een actieve dan wel eerdere SARS-CoV-2-infectie aan te tonen. Om symptomatische en asymptomatische infecties te kunnen onderscheiden, vulden zij ook iedere 2 weken digitaal een vragenlijst in over hun symptomen en eventuele blootstelling aan het virus.

Bij aanvang van het onderzoek zijn de deelnemers aan de hand van de initiële antistoffen- en PCR-test ingedeeld in een positief en een negatief cohort. Van de deelnemers had 32,3% een actieve of eerdere SARS-CoV-2-infectie (positief cohort) en had 67,7% geen infectie doormaakt (negatief cohort). De primaire uitkomstmaat was re-infectie in het positieve cohort of een primaire infectie in het negatieve cohort. Om te kwalificeren als re-infectie moest er ten minste 90 dagen tussen 2 positieve PCR-tests zitten of ten minste 4 weken van een positieve antistoffentest tot een positieve PCR-test.

De onderzoekers vonden 1859 nieuwe infecties: 1704 primaire infecties en 155 re-infecties. Vergeleken met primaire infecties was de aangepaste ‘incidence rate ratio’ van re-infecties 0,159 (95%-BI: 0,13-0,19) – het risico op infectie was dus 84% lager. Mediaan zat er meer dan 200 dagen tussen een primaire infectie en een re-infectie. Ruim 80% van de mensen met een primaire infectie had covid-19-symptomen; bij mensen met een re-infectie was dit zo’n 50%.

De onderzoekers concluderen dat een SARS-CoV-2-infectie vergelijkbare bescherming biedt als de vaccins die momenteel worden uitgerold. Daarnaast vonden ze geen bewijs dat het aantal re-infecties toenam door de ‘Britse variant’.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Covid-19
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties