Implementatie van richtlijnen voor klinisch handelen op een afdeling chirurgie

Onderzoek
M.J.W. Koelemay
P.M.M. Bossuyt
D.J. Gouma
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1996;140:2459-63
Abstract

Samenvatting

Doel

Evaluatie van implementatie van richtlijnen voor klinisch handelen.

Opzet

Prospectief toetsingsonderzoek.

Plaats

Afdeling Chirurgie, Academisch Medisch Centrum, Amsterdam.

Methode

Richtlijnen voor de patiëntenzorg, gemaakt door de artsen werkzaam op de afdeling Chirurgie, werden gebundeld in het Werkboek Chirurgie. Nadat het Werkboek een halfjaar operationeel was, werd door een onafhankelijk onderzoeker gedurende een periode van 4 maanden compliantie voor een groot aantal richtlijnen nagegaan bij een geselecteerde, representatieve groep opeenvolgende patiënten. De resultaten van deze periode werden mondeling en schriftelijk gepresenteerd aan de artsen van de afdeling; hierna werd gedurende een periode van 2 maanden opnieuw compliantie bepaald.

Resultaten

In de eerste periode werden 226 patiënten geïncludeerd. Compliantie voor de meeste richtlijnen was hoger dan 70. Compliantie voor de 6 in dit artikel beschreven richtlijnen (antibiotica- en tromboseprofylaxe, gebruik van blaaskatheters en wonddrains, diagnostiek en therapie bij symptomatische galstenen en distale obstructie-icterus) liep uiteen van 49 voor het gebruik van blaaskatheters tot 94 voor tromboseprofylaxe. In de tweede onderzoeksperiode waarin 106 patiënten werden gevolgd, werd geen verandering in compliantie gevonden, met uitzondering van de richtlijn voor het gebruik van blaaskatheters (van 49 naar 73).

Conclusie

Het is mogelijk om een groot aantal werkzaamheden op een chirurgische afdeling op gestandaardiseerde wijze te laten verlopen. Het geven van collectieve feedback is onvoldoende om te zorgen voor een verbetering in compliantie voor richtlijnen.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Afd. Chirurgie: M.J.W.Koelemay, assistent-geneeskundige; prof.dr.D.J. Gouma, chirurg.

Afd. Klinische Epidemiologie en Biostatistiek: prof.dr.P.M.M.Bossuyt, klinisch epidemioloog.

Contact M.J.W.Koelemay

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties