‘Honing helpt tegen hoest’

Close-up van een bijenkast.
Lara Harmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:C4857

Een lepeltje honing om de keel te smeren? Volgens Britse onderzoekers geen slecht idee. Honing lijkt zelfs effectiever dan reguliere zorg in het bestrijden van de symptomen van hogere luchtweginfecties.

Dat concluderen de onderzoekers uit een systematische review en meta-analyse (BMJ Evid Based Med. 2021;26:57-64). De onderzoekers includeerden studies die het gebruik van honing (in alle vormen of toedieningswijzen, al dan niet vermengd met andere ingrediënten) vergeleken met ten minste 1 andere groep bij de behandeling van acute…

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

'Een lepeltje honing om de keel te smeren' lijkt mij vanuit tandheelkundig/mondzorgkundig en algemeen medisch oogpunt bekeken, geen goed idee. Zoals de illustratie bij het nieuwsbericht laat zien is honing stroperig visceus, om niet te zeggen kleverig, plakkerig zoet, en bestaat zelfs de meest zuivere natuur-bijenhoning voor meer dan 80% uit suikers (glucose, fructose en saccharose). De bijwerkingen hiervan veronderstel ik genoegzaam bekend te zijn: cariës dentium (tandbederf/wolf) (1.) en adipositas/obesitas (overgewicht) (2.). Beide problemen zijn anno 2021 aan de orde van de dag en vragen om een snelle 'life-style'-verandering. Kortom, 'een lepeltje honing' is een slecht advies en dat nota bene in de NHG-standaard. Tijd voor een aanpassing hiervan!

Dr. Philip. A. Van Damme, MKA-chirurg

LITERATUUR

1. Van Loveren C. Preventieve tandheelkunde 8. Voeding en cariës. Ned Tijdschrift Tandheelkd. 2017;124:493-9.

2. Van den Akker E. Kinderen met obesitas. ZO JONG MOGELIJK AAN EEN LEEFSTIJLINTERVENTIE BEGINNEN. Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4681