Hoe navolging van richtlijnen te verbeteren?

Vier blokken met letters erop. Het woord 'start' of 'stop' wordt neergelegd.
Frans B. Plötz
Job B. van Woensel
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D6254
Abstract

Australische en Nieuw-Zeelandse onderzoekers lieten zien dat gerichte gedragsmatige interventies onder zorgprofessionals het aantal onnodige behandelingen bij kinderen met bronchiolitis verminderen. Hoe komt het toch dat zorgverleners afwijken van richtlijnen en behandelingen uitvoeren die niet bewezen effectief zijn? Hoe zorgen we dat de richtlijnen beter worden gevolgd?

Richtlijnen zijn bedoeld om artsen te laten handelen volgens de best beschikbare wetenschappelijke inzichten, met als doel om de zorg doelmatig te maken. Het is echter bekend dat richtlijnen slecht worden gevolgd, ook wanneer de bewijskracht ervan hoog is, zoals wij lieten zien bij verschillende richtlijnen in de kindergeneeskunde.1-4 Dit leidt tot een aanzienlijke praktijkvariatie, tussen ziekenhuizen, maar ook binnen één vakgroep, en tot hogere kosten.

Waarom richtlijnen slecht worden nageleefd

Je kunt je afvragen waarom richtlijnen zo slecht gevolgd worden in een wereld waar alleen maar wordt gesproken over evidencebased geneeskunde. Het kan zijn dat de richtlijn, ook al is de wetenschappelijke onderbouwing voldoende, volgens de arts leidt tot overbehandeling. Een voorbeeld daarvan is de richtlijn ‘Preventie en behandeling early-onset neonatale infecties’. Wij lieten zien dat op basis van de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde 43% van de pasgeborenen met risico op ‘early-onset’ neonatale infecties met…

Auteursinformatie

Tergooi, afd. Kindergeneeskunde, Blaricum: prof.dr. F.B. Plötz, kinderarts (tevens: Amsterdam UMC – Emma Kinderziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, Amsterdam). Amsterdam UMC – Emma Kinderziekenhuis, afd. Intensive Care Kinderen, Amsterdam: prof.dr. J.B. van Woensel, kinderarts.

Contact F.B. Plötz (fbplotz@tergooi.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Frans B. Plötz ICMJE-formulier
Job B. van Woensel ICMJE-formulier
Gedragsmatige interventies bij kind met bronchiolitis
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties