HIV-positieve druggebruikers in Zuid-Limburg: aantal en kenmerken; een vangst-hervangstanalyse

Onderzoek
C.J.P.A. Hoebe
F. Smit
C.M.J.H. Vermeulen
J. Schippers
A.J.A.M. van der Ven
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:1118-22
Abstract

Samenvatting

Doel

Inzicht verkrijgen in het aantal HIV-positieve druggebruikers (HD's) in Zuid-Limburg en de kenmerken van deze groep om daarop de HIV-zorg af te kunnen stemmen.

Opzet

Vangst-hervangstanalyse.

Methode

Met als gegevensbronnen 3 incomplete, elkaar gedeeltelijk overlappende registraties van HD's van het regionale aidsziekenhuis, het CAD Limburg Instituut voor Verslavingszorg en de Gemeenschappelijke Gezondheidsdiensten (GGD’en) werd een vangst-hervangstanalyse verricht en werden kenmerken geregistreerd van de HD-populatie.

Resultaten

Bij de GGD'en waren 59 van de 80 geobserveerde HD's bekend, bij de verslavingsinstelling 45 en bij het ziekenhuis 44. De vangst-hervangstanalyse gaf een schatting van een totale groep van 110 HD's (95-BI: 91-164) in Zuid-Limburg. Met 1100 druggebruikers in Zuid-Limburg en 76 ooit injecterende druggebruikers als uitgangspunt werd de HIV-prevalentie onder injecterende gebruikers geschat op 13 (110/836). Van de geobserveerde groep was 80 man. De gemiddelde leeftijd was 38 jaar (SD: 7) en de gemiddelde leeftijd waarop het eerste druggebruik plaatsvond, was 18 jaar (SD: 5). Allen hadden ooit drugs geïnjecteerd; het eerste intraveneuze druggebruik vond op gemiddeld 21-jarige leeftijd plaats (SD: 6). Allen gebruikten heroïne, 84 ook cocaïne, 54 was dakloos, 91 werkeloos, 80 had één of meer keer in de gevangenis gezeten, 71 van de vrouwen was prostituee en 37 van de mannen prostituant, 81 van de HD's was in aanraking geweest met hepatitis B en van hen was 20 drager, en alle HD's waren geïnfecteerd met hepatitis C. Schatting op basis van prevalentiegegevens gaf 143/836 (17) en schatting op basis van een vangst-hervangstanalyse met 2 registraties gaf 102/836 (12).

Conclusie

Het aantal HD's werd geschat op 110. De groep HD's was maatschappelijk gemarginaliseerd en er bestond risico op HIV-verspreiding.

Auteursinformatie

Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Oostelijk Zuid-Limburg, Postbus 155, 6400 AD Heerlen.

C.J.P.A.Hoebe, arts infectieziekten.

Trimbos-instituut, afd. Monitoring en Epidemiologie, Utrecht.

Drs.F.Smit, onderzoeker.

CAD Oostelijk Zuid-Limburg Instituut voor Verslavingszorg, Heerlen.

Mw.C.M.J.H.Vermeulen, verslavingsarts.

Academisch Ziekenhuis, afd. Medische Microbiologie, Maastricht.

Mw.J.Schippers, verpleegkundig aidsconsulent; dr.A.J.A.M.van der Ven, internist.

Contact C.J.P.A.Hoebe (hoebec@ggdozl.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties