Het westnijlvirus in 2020 toch in Nederland

Rondvliegende muggen.
Marieta A.H. Braks
Janneke W. Duijster
C.J. (Arjan) Stroo
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6278
Abstract

In 2016 verwachtten we nog dat het westnijlvirus in Nederland geen kans zou krijgen. Het door muggen overgedragen westnijlvirus circuleerde tot voor kort voornamelijk in Zuid-Europa en Afrika. In 2020 dook het virus toch op in Nederland. Wat heeft de onverwachte komst veroorzaakt?

Het westnijlvirus (WNV) is in 2020 voor het eerst in Nederland aangetroffen bij vogels, muggen en meteen daarna bij mensen.1,2 In ons artikel van 2016 bespraken we de factoren die van invloed zijn op de introductie, vestiging en verspreiding van WNV in Nederland.3 We achtten het risico dat elk van deze 3 fasen in Nederland voor zou komen en westnijlkoorts bij mensen zou veroorzaken, nog relatief laag.3 In dit artikel evalueren we of we destijds belangrijke factoren gemist hebben en of er nieuwe factoren zijn ontdekt. Vervolgens zetten we uiteen wat de bevindingen van 2020 betekenen voor de nabije toekomst.

Introductie in Nederland via vogels?

In 2016 achtten we het risico op introductie van het WNV in Nederland niet hoog in, vanwege de periode waarin trekvogels migreren vanuit Sub-Saharisch Afrika en de duur van de viremie bij deze vogels. Ook achtten we het onwaarschijnlijk dat het WNV…

Auteursinformatie

Centrum Zoönosen en Omgevingsmicrobiologie, RIVM, Bilthoven: dr. M.A.H. Braks, entomoloog. Centrum Epidemiologie en Surveillance, RIVM, Bilthoven: drs. J.W. Duijster, epidemioloog. Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, Centrum Monitoring Vectoren, Wageningen: drs. C.J. Stroo, entomoloog.

Contact M.A.H. Braks (marieta.braks@rivm.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Chantal Reusken (viroloog, RIVM) en Hein Sprong (moleculair bioloog, RIVM) gaven commentaar op een conceptversie van dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Marieta A.H. Braks ICMJE-formulier
Janneke W. Duijster ICMJE-formulier
C.J. (Arjan) Stroo ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Public Health

Ook interessant

Reacties