Diagnostiek en behandeling

Het vulvaire lymfangioom

Microscoopfoto van een coupe van een biopt.
Sabine L. van der Wolk
Kevin G.J.A. Voogdt
Anne-Moon van Tuyll van Serooskerken
Anne-Marie L.D. van Haaften-de Jong
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6706
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

De vulvaire vorm van het lymphangioma circumscriptum is een zeldzame aandoening. Het behoort tot de niet-congenitale of verworven vorm en ontstaat secundair na bijvoorbeeld chirurgie, radiotherapie bij maligniteiten van het kleine bekken, ontstekingen waarbij vulvair lymfoedeem optreedt of bij de ziekte van Crohn.

Casus

Een 44-jarige vrouw kwam op de poli Gynaecologie met een vulvaire afwijking die gepaard ging met pijn en jeuk. Haar voorgeschiedenis vermeldde premaligne afwijkingen aan de cervix en een vulvaire lichen simplex chronicus. Op basis van een biopt uit de afwijking werd de diagnose ‘lymphangioma circumscriptum’ gesteld. Vanwege de groei en de klachten werd besloten de afwijking chirurgisch te verwijderen.

Conclusie

Lymphangioma circumscriptum is een zeldzame aandoening die vaak verkeerd wordt gediagnosticeerd. Bij deze patiënte had het lymfangioom zich mogelijk ontwikkeld uit een lichen simplex chronicus, wat nog niet eerder beschreven is. De chirurgische behandeling was effectief en gaf weinig complicaties in het postoperatieve beloop.

Auteursinformatie

HagaZiekenhuis, Den Haag, afd. Gynaecologie: drs. S.L van der Wolk, aios gynaecologie en obstetrie; drs. K.G.J.A. Voogdt en drs. A.M.L.D. van Haaften-de Jong, gynaecologen; afd. Dermatologie: dr. A.M. van Tuyll van Serooskerken, dermatoloog.

Contact S.L van der Wolk (s.l.van_der_wolk@lumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Sabine L. van der Wolk ICMJE-formulier
Kevin G.J.A. Voogdt ICMJE-formulier
Anne-Moon van Tuyll van Serooskerken ICMJE-formulier
Anne-Marie L.D. van Haaften-de Jong ICMJE-formulier

Gerelateerde artikelen

Reacties