Is het de overgang?

Klinische les
08-10-2012
Gunilla Kleiverda

In het kader van het 125-jarige bestaan van de Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) plaatsen wij een serie artikelen over uiteenlopende onderwerpen binnen dit specialisme.

Dames en Heren,

Vrouwen vragen regelmatig of bepaalde klachten aan de overgang kunnen worden toegeschreven. Een goede anamnese biedt meestal voldoende inzicht voor een bevredigend antwoord. Soms is aanvullend onderzoek wenselijk. Wij bespreken hier 3 vrouwen die de huisarts bezoeken met verschillende klachtenpatronen en geven aan wat de therapeutische opties zijn.

Patiënt A is een vrouw van 48 jaar, moeder van 2 kinderen. Rond haar veertigste stopte zij met orale anticonceptie (OAC) na sterilisatie van haar echtgenoot. Tot 3 jaar geleden kwamen de menstruaties regelmatig om de 4 weken. Daarna werd de cyclus korter. Inmiddels varieert deze tussen de 2 weken en 3 maanden en de laatste menstruatie duurt nu al 3 weken. De anamnese past bij een anovulatoire bloeding met hevig bloedverlies, waarbij het door continue oestrogeenproductie zeer verdikte ...