Het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker: de nadelige gevolgen van onvoldoende kennis over normaal en abnormaal

Opinie
Y. van der Graaf
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:1569-71
Abstract

Zie ook de artikelen op bl. 1578, 1586 en 1591.

Screenen op asymptomatische voorstadia van kanker lijkt op het eerste gezicht aantrekkelijk omdat het aannemelijk is dat de behandeling van een kleinere tumor tot een betere overleving leidt. Toch is die winst in termen van levensverwachting niet zo duidelijk. Dit geldt voor de vroege opsporing van zowel baarmoederhalskanker als borstkanker. In de medische literatuur, maar ook in de lekenpers, wordt een hevige strijd gevoerd over de waarde van de screening op borstkanker.1-3 De gerandomiseerde trials die ruim 15 jaar geleden werden uitgevoerd, kunnen volgens sommigen de toets der kritiek niet weerstaan.4 5 Dit dispuut geeft aan hoe complex screening is en hoe moeilijk het is voor- en nadelen in objectieve maat en getal uit te drukken, zelfs als gerandomiseerde trials aan een screeningsbesluit ten grondslag liggen. Veel lijkt te kunnen worden verklaard door de gretigheid waarmee…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Contact Mw.prof.dr.Y.van der Graaf, arts-epidemioloog (y.vandergraaf@jc.azu.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties