Het belang van afgeronde diagnostiek bij een patiënt met een niet-traumatische (partiële) dwarslaesie

Klinische praktijk
D.A.X. Schinagl
A.C. Kappelle
R.W.M. van der Maazen
J. Bussink
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:2565-9
Abstract

Dames en Heren,

Bij een patiënt met myelumcompressie en neurologische uitval ten gevolge van een metastase is er een spoed-indicatie voor nadere diagnostiek en eventuele behandeling, omdat uitstel van behandeling tot irreversibele neurologische uitval kan leiden.

Wanneer een patiënt een bewezen gemetastaseerde ziekte heeft, besluit men veelal tot spoedradiotherapie. Het doel hiervan is het verminderen van de myelumcompressie. Hierdoor kan progressie van neurologische uitval worden voorkomen en kan kort bestaande neurologische uitval soms verminderen. Naarmate het myelum langere tijd gecomprimeerd wordt, neemt de kans op onherstelbaar functieverlies toe. Derhalve dient men de bestraling zo snel mogelijk na het stellen van de diagnose te starten.

Wanneer een patiënt niet bekend is wegens een gemetastaseerde ziekte of niet eens een maligniteit in de voorgeschiedenis heeft, zal men eerst verder onderzoek moeten verrichten om aan te tonen dat de myelumcompressie veroorzaakt wordt door een metastase voordat men kan overgaan tot behandelen (figuur

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum St Radboud, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Afd. Radiotherapie: D.A.X.Schinagl, assistent-geneeskundige; dr. R.W.M.van der Maazen en dr.J.Bussink, radiotherapeuten.

Afd. Neurologie: dr.A.C.Kappelle, neuroloog.

Contact D.A.X.Schinagl (d.schinagl@rther.umcn.nl)

Verbeteringen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties