Hemobilie, een zeldzame, moeilijke diagnose

Klinische praktijk
L.C. van Dijk
A. Beishuizen
W. Bronsveld
H.A. van Dijk
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:901-4
Abstract

Samenvatting

Hemobilie, bloedverlies via de galwegen, is een zeldzame aandoening, die veroorzaakt kan worden door letsel, vasculaire afwijkingen, galstenen, ontstekingen, tumoren en stollingsstoornissen. Hemobilie heeft vaak ernstige morbiditeit en sterfte tot gevolg.

Belangrijke symptomen zijn: gastro-intestinaal bloedverlies, icterus en koliekpijn in de rechterbovenbuik. Gastroduodenoscopie, echografie, endoscopische retrograde cholangiopancreatografie, computertomogram en ‘magnetic resonance imaging’ zijn de aanvullende diagnostische middelen die het meest in aanmerking komen. Het selectieve angiogram verschaft gedetailleerde informatie omtrent de bloeding in de galwegen, maar is minder geschikt als eerste onderzoek. Er kan gekozen worden voor behandeling door embolisatie of operatief ingrijpen. Het eerste verdient in principe de voorkeur, doch vereist specialistische ervaring.

Beschreven wordt een patiënt met recidiverende hemobilie ten gevolge van een in de galwegen lekkend, gescheurd aneurysma van een leverarterie. Bij deze patiënt werd de aandoening laat herkend, mede vanwege de zeldzaamheid van en de daaruit voortvloeiende onbekendheid met het syndroom. Nadat twee pogingen tot selectieve embolisatie waren mislukt, werd patiënt – met goed resultaat – operatief behandeld.

Auteursinformatie

Medisch Centrum Alkmaar, Wilhelminastraat 12, 1815 JD Alkmaar.

Afd. Chirurgie: L.C.van Dijk; H.A.van Dijk, chirurg.

Afd. Interne Geneeskunde: A.Beishuizen, assistent-geneeskundige; dr.W.Bronsveld, internist.

Contact H.A.van Dijk

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties