Eosinofiele fasciitis, het belang van een tijdige herkenning voor de genezing

Klinische praktijk
J.W.E. Hokken
A.W.L. van den Wall Bake
R.N.J. de Nijs
A.A.A. Westgeest
E.J. Kroot
G. van Lijnschoten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:657-62
Abstract

Dames en Heren,

Eosinofiele fasciitis (EF) is een sclerodermieachtig ziektebeeld, gekarakteriseerd door ontsteking en verdikking van de diepe fascie. De ziekte werd voor het eerst beschreven door Shulman in 1974.1 Sindsdien zijn meer dan 200 ziektegevallen gepubliceerd.

Het betreft een zeldzame, inflammatoire ziekte waarvan de oorzaak onbekend is. Wel wordt een pathogenese van auto-immune oorsprong vermoed. De ziekte wordt gekarakteriseerd door verharding van de subcutane fascie, met name aan de extremiteiten, en gaat gepaard met eosinofilie in het perifere bloed. Een ander kenmerk van de ziekte is dat er, behalve de huid, geen organen bij betrokken zijn. In een vroeg stadium is er een goede respons op glucocorticoïden. EF is een diagnose die vaak in tweede instantie gesteld wordt, zo werd eerder in het Tijdschrift geconcludeerd op basis van vier patiëntencasussen.2 Het onderwerp heeft echter zo’n groot belang dat wij het hier nogmaals aan de orde stellen. In…

Auteursinformatie

Máxima Medisch Centrum, Veldhoven.

Afd. Interne Geneeskunde: mw.J.W.E.Hokken, arts in opleiding tot internist (thans: Erasmus MC-Centrum, afd. Interne Geneeskunde, Postbus 2040, 3000 CA Rotterdam); hr.dr.A.W.L.van den Wall Bake, internist.

Afd. Pathologie: mw.dr.G.van Lijnschoten, patholoog.

Máxima Medisch Centrum, Regionaal Reumacentrum Zuidoost-Brabant, locatie Eindhoven.

Contact Hr.dr.R.N.J.de Nijs, hr.dr.A.A.A.Westgeest en hr.dr.E.J.Kroot, reumatologen (esmeraldahokken@hotmail.com)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties