Effecten van overheidstoezicht op kwaliteit van diabetesketenzorg*

Een clustergerandomiseerde gecontroleerde trial
Onderzoek
19-04-2016
Sandra F. Oude Wesselink, Hester F. Lingsma, Corry A.J. Ketelaars, Johan P. Mackenbach en Paul B.M. Robben

Doel

Onderzoeken wat het effect is van een toezichtprogramma op de kwaliteit van diabetesketenzorg, dat plaatsvond in 2011 en 2012.

Opzet

Clustergerandomiseerde gecontroleerde trial.

Methode

Het toezichtprogramma werd willekeurig toegewezen aan een aantal zorggroepen dat patiënten met diabetes mellitus behandelde. Dit programma bestond uit het aankondigen van de inspectie, het afleggen van inspectiebezoeken en het versturen van individuele inspectierapporten. We maten het effect van het toezicht met structuur-, proces- en uitkomstindicatoren van kwaliteit van zorg. Deze indicatoren verkregen we uit patiëntendossiers, vóór en na het toezichtprogramma. We gebruikten hiërarchische lineaire en logistische regressiemodellen om de gegevens van 356 patiënten van 10 interventie- en 8 controlezorggroepen te analyseren.

Resultaten

De interventie had geen effect op de structuren, processen of uitkomsten van zorg. Tijdens de onderzoeksperiode verbeterden enkele structuren van zorg wel in de totale onderzoekspopulatie, maar processen van zorg en gezondheidsuitkomsten niet.

Conclusie

In deze cluster-RCT vonden wij geen verbeteringen in de kwaliteit van diabetesketenzorg door het toezichtprogramma. Ondanks verbetering van enkele structuren van zorg zijn verdere initiatieven nodig om de kwaliteit van de ketenzorg voor diabetespatiënten echt te verbeteren.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing