Effecten statines houden aan

Effecten statines houden aan
Twan van Venrooij
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:C1167

Het verminderde risico op hart- en vaatziekten als gevolg van het slikken van statines houdt aan op de lange termijn. Dat melden onderzoekers van de Britse Heart Protection Study in The Lancet (2011; epub 23 november). Zij rapporteren data van 6 jaar follow-up na van de oorspronkelijk ruim 5 jaar lopende studie. Daaruit blijkt eveneens dat een langdurige behandeling met statines niet gepaard gaat met een verhoogde kans op kanker.

De Heart Protection Study was 1 van de grote onderzoeken waarin de werkzaamheid van statines werd aangetoond. In deze studie werden ruim 20.000 patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten gedurende 5 jaar behandeld met een statine of een placebo. De behandeling verminderde het risico op ernstige (cardio)vasculaire ziekte met 23% per 1 mmol/l reductie in LDL-cholesterol. Dat voordeel hield aan als patiënten langer werden behandeld. Het was echter nog niet bekend of dit voordeel ook op de langere termijn zou aanhouden, omdat de meeste studies met statines niet langer hebben gelopen dan 5 jaar.

In de periode na afloop van het onderzoek, waarbij patiënten werden aangemoedigd om de studiemedicatie te blijven gebruiken, bleef het verlaagde risico op ziekte in de statinegroep ongeveer even groot, melden de onderzoekers. Daarbij vonden zij geen aanwijzingen dat behandeling met statines het risico verhoogt op overlijden als gevolg van niet-vasculaire ziekte of ernstige ziekte zoals kanker.

De bevindingen bieden geruststelling aan artsen en patiënten over de veiligheid van de statines op de lange termijn en ondersteunen het belang van tijdig starten en langdurig continueren van een behandeling met statines, concluderen de onderzoekers.

(Bijdrage: Twan van Venrooij.)

Gerelateerde artikelen

Reacties