Een zwelling van de buik na een val op een ‘space scooter’

Wat is de diagnose?
Stan A.M. Bessems
Dan Thao Vy
Frits Aarts
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D3986
Abstract
Download PDF

artikel

Casus

Een 7-jarig jongetje bezocht samen met zijn moeder de SEH, nadat hij eerder die dag op een verjaardagsfeestje was gevallen. Hierbij was hij met zijn buik terechtgekomen op het stuur van een ‘space scooter’ – een step aangedreven door een wipmechanisme.

Bij lichamelijk onderzoek zagen wij een pijn lijdend kind, zonder tekenen van hemodynamische instabiliteit. Patiënt had een zwelling lateraal van de rechter M. rectus abdominis; op deze plaats was een ecchymose in de vorm van het stuur te zien (figuur). Vanwege de pijn viel niet betrouwbaar vast te stellen of er een palpabele breukpoort of reponibele zwelling was. Laboratoriumonderzoek liet een hemoglobinewaarde van 8,1 mmol/l zien (referentiewaarde: 7,0-8,8) en een gering verhoogd lipase van 86 U/L (referentiewaarde: < 80 U/L). Aanvullend onderzoek middels echografie van het abdomen bevestigde het vermoeden van een traumatische buikwandruptuur, waarbij zich een darmlis in de ruptuur bevond. Er werd geen vrij vocht gezien en de overige intra-abdominale organen waren niet afwijkend.

Figuur
 
Figuur |  
Foto van het abdomen van een 7-jarige jongen, nadat hij op het stuur van een ‘space scooter’ was gevallen. Rechts op de buik is een zwelling zichtbaar, met een ecchymose op de plek waar hij op het stuur terechtkwam.

Wij besloten tot exploratie van de buikwandruptuur op de operatiekamer. Via een dwarse incisie over de zwelling kwam meteen het caecum à vue, dat intact kon worden gereponeerd. Vervolgens sloten wij primair in lagen de ruptuur, die vanuit de aponeurosen van de M. obliquus internus abdominis doorliep in een deel van de schede van de M. rectus abdominis. Omdat wij geen ander intra-abdominaal letsel verwachtten, werd geen aanvullende mediane laparotomie verricht. Patiënt werd een nacht geobserveerd op de afdeling, waarbij geen problemen optraden.

Diagnose

Traumatische buikwandruptuur.

Auteursinformatie

VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg, afd. Chirurgie, Venlo: drs. S.A.M. Bessems, anios; drs. D. Thao Vy, aios SEH; dr. F. Aarts, chirurg.

Contact S.A.M. Bessems (sbessems@viecuri.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Stan A.M. Bessems Niet beschikbaar
Dan Thao Vy ICMJE-formulier
Frits Aarts ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties