Vermijd onnodige diagnostiek en behandeling

Een onschuldige vorm van pneumomediastinum

Zeepbellen op een groene achtergrond
Karina V. Grooteman
Janneke E. van den Bergh
Raymond Tukkie
Maarten Neerincx
Roy L.J. van Wanrooij
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7309
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Pneumomediastinum kan een uiting zijn van ernstig onderliggend lijden. De aandoening kan gepaard gaan met thoracale pijn, dyspneu, subcutaan emfyseem of sepsis. Een pneumomediastinum kan spontaan ontstaan (primair) of het gevolg zijn van een perforatie van de slokdarm of tracheobronchiale boom, een trauma of een infectie (secundair).

Casus

Een 20-jarige man kwam op de Spoedeisende Hulp vanwege onderhuidse ‘knisperingen’ na een periode van hevig braken. Wij zagen een niet-zieke patiënt met subcutaan emfyseem van de hals en thorax. Een CT-scan van de thorax met oraal contrast liet geen oesofagusperforatie of andere verklarende afwijkingen zien. Het klinisch beeld werd geduid als een primair pneumomediastinum. Na observatie gedurende 24 uur kon de patiënt in goede conditie naar huis worden ontslagen.

Conclusie

Een primair pneumomediastinum is een zeldzaam ziektebeeld van voorbijgaande aard. Onnodige behandeling en langdurige ziekenhuisopname kunnen worden vermeden door zo snel mogelijk onderscheid te maken tussen primair en secundair pneumomediastinum.

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, Amsterdam. Afd. Maag-, Darm- en Leverziekten: dr. K.V. Grooteman, aios; dr. R.L.J. van Wanrooij, mdl-arts. Afd. Radiologie: drs. J.E. van den Bergh, radioloog. Spaarne Gasthuis, Haarlem: Afd. Cardiologie: dr. R. Tukkie, cardioloog. Afd. Maag-, Darm- en Leverziekten: dr. M. Neerincx, mdl-arts.

Contact K.V. Grooteman (k.v.grooteman@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Karina V. Grooteman ICMJE-formulier
Janneke E. van den Bergh ICMJE-formulier
Raymond Tukkie ICMJE-formulier
Maarten Neerincx ICMJE-formulier
Roy L.J. van Wanrooij ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Astma en COPD
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties