Een kraamvrouw met hoofdpijn

Casuïstiek
11-03-2020
Cynthia M.C. Lemmens, Mostafa Khalilzada, Caspar A.G. Holleboom, Sharita R. Ramautar en Rogier E. Hagenbeek

De differentiaaldiagnose van hoofdpijn wordt sterk beïnvloed door de voorgeschiedenis van de patiënt. Bij nieuwe of progressieve neurologische klachten bij patiënten met een oncologische voorgeschiedenis denkt men al snel in de richting van hersenmetastasen of leptomeningeale metastasen. Bij zwangeren en kraamvrouwen ziet de differentiaaldiagnose er echter heel anders uit. In dit artikel beschrijven wij de casus van een 44-jarige kraamvrouw bij wie de hoofdpijn een zeldzame oorzaak had.

Samenvatting

Achtergrond

Het syndroom van Sheehan is een zeldzame oorzaak van hoofdpijn bij kraamvrouwen en ontstaat door ischemische schade van de hypofyse als gevolg van overmatig bloedverlies tijdens de partus. Het klinisch beeld omvat hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en de symptomen van elektrolytstoornissen en een gestoorde afgifte van de hypofysehormonen. Een MRI-scan van de hersenen van patiënten met dit syndroom kan infarcering van de hypofyse of een ‘empty sella’-teken tonen. De behandeling bestaat in de acute fase uit symptoomverlichting en correctie van de hypovolemie, hypoglykemie en elektrolytstoornissen, gevolgd door hormonale suppletie van de gestoorde hormoonassen in de chronische fase.

Casus

Wij beschrijven een casus van een patiënte die het syndroom van Sheehan ontwikkelde als gevolg van overmatig bloedverlies tijdens een sectio caesarea. De MRI-scan van de hersenen bij patiënte was aanvankelijk gericht op een andere differentiaaldiagnose.

Conclusie

Hoofdpijn bij kraamvrouwen heeft een uitgebreide differentiaaldiagnose en omvat zowel primaire hoofdpijnsyndromen als een scala van onderliggende ziekten. Tijdige behandeling van het syndroom van Sheehan is van groot belang voor de prognose.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing