Een 14-jarige Syrische vluchteling met neurobrucellose

Casuïstiek
08-11-2017
Marjolijn S.W. Quaak, Herjan H.J. Bavelaar, J. (Hanneke) Berkhout, Gerben J. Truin en Else M. Bijker

Achtergrond

Neurobrucellose is een zeldzame complicatie van een Brucella-infectie, een bacteriële zoönose die onder andere veel in het Midden-Oosten voorkomt. Ook in Nederland is alertheid op deze importziekte belangrijk, vooral bij migranten.

Casus

Een 14-jarige jongen uit Syrië meldde zich met hoofdpijn, braken en gewichtsverlies. In de liquor werd Brucella melitensis geïdentificeerd. Ondanks antibiotische behandeling ging hij met name neurologisch fors achteruit. Beeldvormend onderzoek toonde een nieuw ontstane hydrocefalus. De symptomen verdwenen nadat een tijdelijke externe ventrikeldrain was geplaatst. Na 8 maanden continue antibiotische therapie was patiënt volledig hersteld.

Conclusie

De diagnose en de therapie liepen vertraging op, onder meer omdat medische gegevens ontbraken, patiënt eerdere behandelingen onderbroken had tijdens zijn vlucht, en er een taalbarrière was. Met name bij migranten is kennis over de voorgeschiedenis en over de epidemiologie van infectieziekten in de landen van herkomst belangrijk. Bij behandeling van brucellose met antibiotica kan klinische verslechtering optreden door een Jarisch-Herxheimer-achtig fenomeen.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing