Duur van ambulancevervoer van verloskundige patiënten

Onderzoek
A.J. Chardon
H.I.J. Wildschut
A.J. Stolwijk
C.M.H.A. Deckers
R.M. Relyveld
J.H.P. van der Meulen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:2053-7
Abstract

Samenvatting

Doel

Nagaan hoeveel tijd het kost om vrouwen tijdens of vlak na de baring per ambulance van huis naar ziekenhuis te vervoeren.

Opzet

Descriptief.

Plaats

Amsterdam.

Methode

Analyse van gegevens van de Centrale Post Ambulancevervoer regio Amsterdam over de periode van 1 jaar (1992‘93).

Resultaten

Van de 287 patiënten die tijdens de baring vanuit huis met spoed waren vervoerd (urgentiecode A1), arriveerde 85 binnen 0,5 h na melding in het ziekenhuis, bij A2-vervoer (geen direct levensgevaar; n = 124) 53 (χ2 = 47,2; p < 0,00001). Het verschil in gemiddelde totale rittijd tussen A1- en A2-vervoer durante partu bedroeg 7 min. De totale rittijd bij vrouwen die direct post partum met spoed naar het ziekenhuis waren vervoerd (n = 51), bedroeg gemiddeld 32 min, bij A2-vervoer post partum was dat 37 min (n = 86). De wettelijke norm voor voorrijtijd bij A1-vervoer (15 min) werd in 7 gevallen (2) overschreden, zonder verband met het tijdstip van de dag of de afstand tot het ziekenhuis. De toegekende urgentiecode, het feit of het vervoer tijdens of na de partus plaatsvond en de afstand van huis tot ziekenhuis speelden een rol bij de duur van de totale rittijd.

Conclusie

Vervoer per ambulance van verloskundige patiënten van huis naar ziekenhuis vond in de regio Amsterdam veelal binnen 0,5 h plaats. Het verschil in gemiddelde totale vervoertijd tussen A1- en A2-vervoer was durante partu slechts 7 min, maar de kans om binnen 0,5 h in het ziekenhuis te arriveren was met A1-vervoer aanzienlijk groter dan met A2-vervoer.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Afd. Gynaecologie: A.J.Chardon, arts-onderzoeker; dr.H.I.J.Wildschut, gynaecoloog; mw.A.J.Stolwijk, onderzoeksverpleegkundige; mw.drs.C.M.H.A.Deckers, stafmedewerker; mw.R.M.Relyveld, medisch student.

Afd. Klinische Epidemiologie en Biostatistiek: dr.J.H.P.van der Meulen, klinisch epidemioloog.

Contact dr.J.H.P.van der Meulen

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties