Dubbelblinde placebogecontroleerde koemelkprovocatie voor de diagnostiek van koemelkallergie bij zuigelingen en kinderen

Onderzoek
R.P. Schade
Y. Meijer
S.G.M.A. Pasmans
A.C. Knulst
J.L.L. Kimpen
C.A.F.M. Bruijnzeel-Koomen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:1739-42
Abstract

Samenvatting

Doel

Testen van een protocol voor een dubbelblinde placebogecontroleerde koemelkprovocatie om allergische reacties van het acute type op melk te diagnosticeren in een poliklinische setting.

Opzet

Prospectief, descriptief.

Methode

Het protocol werd uitgevoerd bij alle zuigelingen en kinderen die in de periode 1 juni 1999-28 februari 2001 waren verwezen naar de polikliniek Kindergeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in verband met symptomen die wezen op koemelkallergie. Het protocol bestond uit het dubbelblind gefaseerd toedienen van 2 testvoedingen, 1 met verum- en 1 met placebovoeding, in dagbehandeling. In geval van allergische symptomen werd de test gestaakt en de code verbroken. De diagnose ‘koemelkallergie’ werd gesteld, indien de symptomen waren opgetreden tijdens provocatie met verumvoeding.

Resultaten

De onderzoeksgroep (n = 154) bestond uit 85 jongens en 69 meisjes, met een leeftijd van 0,25-14 jaar (mediaan: 1,5). Bij 21 van de geteste kinderen traden allergische reacties op van het acute type tijdens de provocatie met verumvoeding (koemelkallergie). Deze bestonden vooral uit cutane symptomen (erytheem en urticaria). Bij geen van deze kinderen waren de symptomen zodanig dat een aanvullende ziekenhuisopname noodzakelijk was. Er werden geen reacties op placebovoeding gezien of acute reacties tijdens herintroductie van melk in de thuissituatie.

Conclusie

Het is mogelijk om routinematig dubbelblinde placebogecontroleerde provocaties te verrichten voor de diagnostiek van kinderen met een vermoeden van koemelkallergie.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), Postbus 85.090, 3508 AB Utrecht.

Locatie Wilhelmina Kinderziekenhuis, afd. Algemene Kindergeneeskunde: dr.R.P.Schade, arts-onderzoeker (tevens: UMCU, afd. Dermatologie/Allergologie); mw.Y.Meijer en prof.dr.J.L.L.Kimpen, kinderartsen.

Afd. Dermatologie/Allergologie: mw.dr.S.G.M.A.Pasmans, dr.A.C. Knulst en mw.prof.dr.C.A.F.M.Bruijnzeel-Koomen, dermatologen.

Contact dr.R.P.Schade (rschade@azu.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties