DOAC’s in Nederland, een debat zonder nuance

Opinie
Geert-Jan Geersing
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:D750
Abstract

Sinds de publicatie van de eerste grote RCT – in 2009 – waarin het gebruik van direct-werkende orale anticoagulantia (DOAC’s, ook wel bekend als NOAC’s) werd vergeleken met dat van vitamine K-antagonisten ter preventie van ischemische beroertes bij patiënten met niet-valvulair atriumfibrilleren,1 is de stollingswereld in rumoerige beweging. De nuance in het DOAC-debat is vaak ver te zoeken: men is ofwel voor, ofwel tegen. Ondertussen buitelen de nieuwe publicaties over DOAC’s in de internationale literatuur over elkaar heen. Elders in dit nummer worden 2 cohortonderzoeken besproken die recentelijk zijn gepubliceerd in The BMJ.2,3

Het is tijd dat het debat weer terugkomt in een volwassen discussie over voor- en nadelen van deze nog altijd relatief nieuwe groep van geneesmiddelen.

Vitamine K-antagonisten, hoe ging dat ook al weer?

Decennialang was de stollingswereld ‘simpel’. Bij een patiënt met trombose schreef je vitamine K-antagonisten voor. Na het nodige papierwerk liet de…

Auteursinformatie

UMC Utrecht, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, Utrecht.

Contact Dr. G.J. Geersing, huisarts (g.j.geersing@umcutrecht.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: een ICMJE-formulier met de belangenverklaring van de auteur is online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Geert-Jan Geersing ICMJE-formulier
Risico voorspellen bij start warfarine of dabigatran
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties