Diagnose in beeld (361). Een jongen met hoofdpijn en braken 2 dagen na een trauma capitis

Wat is de diagnose?
S.H.M. Gardeniers
A.E. Brandsma
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:381-2
Abstract
Download PDF

artikel

Casus

Een jongen van 11 jaar werd naar onze afdeling Spoedeisende Hulp verwezen met hoofdpijn, misselijkheid en braken 2 dagen na een trauma capitis. Anamnestisch was er geen bewustzijnsverlies of amnesie geweest. Wij zagen een alerte, volledig georiënteerde jongen met een maximale glasgow-comascore van E4M5V6 en stabiele vitale parameters. Er was een pijnlijke, zachte zwelling links temporaal, die niet fluctueerde. Overig interngeneeskundig onderzoek leverde geen bijzonderheden op. Er werden geen afwijkingen gevonden bij neurologisch onderzoek, met name geen pupildilatatie, verminderd bewustzijn of neurologische uitvalsverschijnselen. De hoofdpijn en het braken na een trauma capitis vormden een indicatie voor opname ter observatie. Toen de genoemde klachten toenamen ondanks adequate medicatie werd besloten CT van het hoofd te verrichten. Daarbij werden een schedelfractuur (figuur a) en een epiduraal hematoom (zie figuur b) gezien. Het hematoom werd dezelfde dag nog chirurgisch ontlast. De jongen knapte snel op en werd in goede klinische conditie uit het ziekenhuis ontslagen. Bij een epiduraal hematoom als gevolg van een trauma is er meestal direct bewustzijnsverlies. Daarna kan een alerte periode volgen van minuten tot dagen, ook wel ‘het vrije interval na trauma’ genoemd. Hernieuwde stijging van de intracerebrale druk kan opnieuw leiden tot verlaagd bewustzijn, braken, hevige hoofdpijn en focale neurologische uitval: ipsilaterale pupilverwijding, contralaterale hemiparese en soms, bij verhoogde liquordruk, papiloedeem. Een arteriële bloeding (A. meningea media) leidt tot een snelle compressie van het cerebrum, een veneuze bloeding (durale venen) tot een langzame. De langzame progressie van de klachten bij deze patiënt duidt op een veneuze oorzaak. Bij progressief braken na een trauma capitis is CT van het hoofd geïndiceerd.

Diagnose

Epiduraal hematoom.

Dr.A.H.G.Dallenga, neurochirurg, Erasmus MC, Rotterdam, gaf commentaar op het manuscript en dr.P.A.de Jong, arts in opleiding tot radioloog, Erasmus MC, Rotterdam, becommentarieerde de figuren.

Auteursinformatie

Medisch Centrum Rijnmond-Zuid, locatie Clara, afd. Kindergeneeskunde, Rotterdam.

Mw.S.H.M.Gardeniers, arts in opleiding tot kinderarts (thans: Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg, afd. Kindergeneeskunde, Leuven, België); mw.dr.A.E.Brandsma, kinderarts.

Contact mw.S.H.M.Gardeniers, Fonteinstraat 75/47, 3000 Leuven, België (s_gardeniers@hotmail.com)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties