De waarde van preventieve adviezen en keuringen bij beginnende hardlopers met het oog op cardiovasculaire gebeurtenissen en blessures

Klinische praktijk
J. Zwerver
B. Bessem
I. Buist
R.L. Diercks
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:1825-30
Abstract

Samenvatting

- Beginnende hardlopers komen vaak bij een arts met vragen over verantwoorde sportbeoefening. Zij vragen naar risico’s voor ‘acute hartdood’ of willen adviezen over hardloopblessures en de preventie daarvan.

- Cardiologische screening en ergometrie zijn alleen zinvol als de sporter een verhoogd risicoprofiel heeft.

- Over het voorkómen van blessures bestaan in de hardloopwereld veel mythes. Op basis van empirie worden veel adviezen gegeven over hardloopschoenen, steunzolen, lopen op harde of zachte ondergrond en de waarde van rekken en strekken. Het werkelijke effect van deze adviezen op blessurepreventie is echter nog onvoldoende onderzocht.

- Ook de waarde van preventief onderzoek van het houdings- en bewegingsapparaat is nog onduidelijk.

- Een rustige trainingsopbouw, waarbij de trainingsduur en -intensiteit per week met minder dan 10 toenemen, lijkt het zinvolste advies dat men kan geven om hardloopblessures te voorkomen.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:1825-30

Auteursinformatie

Universitair Sportmedisch Centrum Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzeplein 1, 9700 RB Groningen.

Hr.drs.J.Zwerver en hr.drs.B.Bessem, sportartsen; mw.drs.I.Buist, fysiotherapeut-bewegingswetenschapper; hr.prof.dr.R.L.Diercks, orthopedisch chirurg.

Contact hr.drs.J.Zwerver (j.zwerver@sport.umcg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties