De nattende navel: misschien geen navelgranuloom?

Klinische praktijk
B.P.J. van Bezooijen
H.J.R. van der Horst
Chr. Sleeboom
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:1345-8
Abstract

Dames en Heren,

Met enige regelmaat wordt de arts die pasgeborenen en zuigelingen ziet geconfronteerd met een nattende navel. Alhoewel het in de meeste gevallen een goed te behandelen navelgranuloom betreft, kan er ook een aantal minder onschuldige afwijkingen aan ten grondslag liggen, waarvoor chirurgisch ingrijpen noodzakelijk is. Aan de hand van de ziektegeschiedenissen van drie patiënten bespreken wij de verschillende oorzaken van de nattende navel en de behandeling.

Patiënt A, een meisje van 10 maanden oud, had vanaf een leeftijd van 5 maanden intermitterend een natte navel, waarbij er troebel vocht afliep. Bij onderzoek zou er eerder een fistelopening te zien zijn geweest, echter, nu was er een rustig uitziende navel zonder afwijkingen. Echografie liet een kleine cysteuze afwijking zien net dorsaal van de navel in de anterieure buikwand. Cystoscopie liet geen afwijkingen zien en de cysteuze zwelling werd via een subumbilicale incisie verwijderd. Er was geen verbinding tussen…

Auteursinformatie

VU Medisch Centrum, Amsterdam.

Afd. Kinderurologie: B.P.J.van Bezooijen, assistent-geneeskundige (thans: Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, afd. Urologie, 1e Oosterparkstraat 279, 1091 HA Amsterdam); H.J.R.van der Horst, kinderuroloog.

Kinderchirurgisch Centrum Amsterdam: mw.Chr.Sleeboom, kinderchirurg.

Contact B.P.J.van Bezooijen (bart@vanbezooijen.com)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties