De lof van de geneeskunde; 450 jaar na het overlijden van Desiderius Erasmus

J.J. Rolies
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1987;131:1230-3

Erasmus is vooral bekend geworden als de auteur van de Lof der Zotheid. In dit werk hekelt hij de artsen om hun ijdelheid, brutaliteit en domheid. Met deze kritiek staat Erasmus niet alleen. In de loop der tijden zijn er weinig beroepen geweest die zo permanent onder kritiek gestaan hebben als dat van arts. Lang voor Erasmus werden de artsen gehekeld en vandaag de dag gaat dit door. De artsen wordt veel verweten: geldzucht, onmenselijkheid en onwetendheid. Illich gaat het verst in de kritiek: hij toonde in een beroemd geworden boek, Medical Nemesis, aan dat de geneeskunde ziekmakend was (iatrogene ziekten).

Het is niet mijn bedoeling in te gaan op de kritiek op de geneeskunde, maar op haar lof. Inderdaad, in de loop der tijden hebben velen gemeend ook haar te moeten verdedigen. Een van hen was de reeds genoemde Erasmus, die 450 jaar geleden overleed (12 juli 1536) en…

Auteursinformatie

Katholieke Universiteit, faculteit der geneeskunde, afd. Ethiek i.v.m. Geneeskunde, Verlengde Groenestraat 75, 6525 RJ Nijmegen.

J.J.Rolies, ethicus.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties