De klinische effectiviteit van een nieuwe vorm van nierfunctievervangende behandeling: continue cyclische peritoneale dialyse

Onderzoek
C.W.H. de Fijter
P.L. Oe
H.A. Verbrugh
J.J.P. Nauta
J. van der Meulen
J. Verhoef
A.J.M. Donker
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1995;139:658-64
Abstract

Samenvatting

Doel

Vergelijking van de klinische effectiviteit van een nieuwe vorm van nierfunctievervangende behandeling, te weten continue cyclische peritoneale dialyse (CCPD), met die van continue ambulante peritoneale dialyse met Y-stukje (CAPD-Y).

Opzet

Prospectief, gerandomiseerd onderzoek.

Plaats

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, Amsterdam.

Methode

Bij alle opeenvolgende nieuwe patiënten met terminale nierinsufficiëntie die in de periode januari 1988-juli 1991 onder behandeling kwamen, werden gemeten: patiënt- en techniekoverleving, dialyse-efficiëntie en (infectieuze) morbiditeit.

Resultaten

Van de patiënten startten 41 (mediane leeftijd 56 jaar; uitersten: 18-86) met CAPD-Y (follow-up: 688 patiëntenmaanden), en 41 (mediane leeftijd 54 jaar; 21-76) met CCPD (follow-up: 723 patiëntenmaanden). Er waren geen statistisch significante verschillen in dialyse-efficiëntie (gemeten aan bloeddrukregulatie, biochemische en neurologische variabelen) en patiënt- of techniekoverleving. Niertransplantatie was in beide groepen de belangrijkste reden om met dialyse te stoppen. Het gemiddelde aantal opnamen per patiëntjaar bedroeg 1,0 in de CAPD-Y-groep en 0,6 in de CCPD-groep (p = 0,02), met een gemiddelde opnameduur van respectievelijk 10,8 en 9,6 dagen (p > 0,05). De peritonitisincidentie was groter in de CAPD-Y-groep (0,94 episodenpatiëntjaar) dan in de CCPD-groep (0,51; p = 0,03). Er werd geen verschil gevonden in de verwekkers. In beide groepen bedroeg de huidpoortinfectiefrequentie 0,38 episodenpatiëntjaar.

Conclusie

In een ongeselecteerde patiëntengroep leidde CCPD tot een significant lagere peritonitis-incidentie en tot minder met peritoneale dialyse samenhangende ziekenhuisopnamen, terwijl ze even effectief was als CAPD-Y wat betreft dialyse-efficiëntie en patiënt- en techniekoverleving. CCPD is een goed alternatief voor hemodialyse en CAPD.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, afd. Interne Geneeskunde, Amsterdam.

Mw.dr.C.W.H.de Fijter, assistent-geneeskundige (thans: St. Lucas Ziekenhuis, J.Tooropstraat 164, 1061 AE Amsterdam); dr.P.L.Oe, dr.J.van der Meulen en prof.dr.A.J.M.Donker, internisten; drs.J.J.P.Nauta, statisticus.

Academisch Ziekenhuis, afd. Infectieziekten, Utrecht.

Prof.dr.H.A.Verbrugh en prof.dr.J.Verhoef, medisch microbiologen.

Contact mw.dr.C.W.H.de Fijter

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties